Hetken aikaa luulin lukevani jotain parin vuoden takaista ennustetta, kunnes pitkäpiuhaisena tajusin, että kysehän onkin tämänhetkisistä IT-maailman kuumista trendeistä: The 10 hottest tendencies and trends. Ja tässä se kymmenen kärki, ei missään järjestyksessä:

  1. CustomerMade
  2. Geo-Awareness
  3. Thing Connection
  4. Virtual worlds
  5. Web applications – the next generation
  6. Digital product placement
  7. Web video
  8. Mixed reality
  9. Expanded search
  10. Humanitarian technology

Kaikki muut näistä olisi varmaan voinut suoralta kädeltä nimetäkin, mutta kaksi viimeistä (ja samalla mielenkiintoisinta) tulivat vähän puun takaa. Fiksujen ja automatisoitujen hakukoneiden esimerkkinä ei käytetäkään Googlea, vaan last.fm-musiikkipalvelua, jonka hakumekanismi kieltämättä onkin omaa luokkaansa (joskaan ei ainutlaatuinen). Samankaltaista käyttäjän mieltymysten nuuhkimista ja ratkaisujen tarjoamista sen perusteella soisi käytettävän monessa muussakin yhteydessä, kunhan vain riittävä tietoturva on taattu.

Ihmisystävällisen teknologian nimeäminen trendiksi on pölyttyneelle sosiologille suoranainen herkkupala, etten sanoisi jopa höyryävän kuuma kupillinen maitokahvia pakkasaamuna. En välttämättä halua isona Bonoksi, mutta ajatus siitä, että työllä olisi jokin suurempi tarkoitus kuin pelkkä rahan tekeminen ja elatuksen ansaitseminen, on hyvin houkutteleva. Kannettava Tietokone Lasta Kohden -projekti on hyvä esimerkki, jonkalaisten soisi yleistyvän. Koska olen jo Phoeben tapaan luopunut toivosta löytää pyyteettömiä tapoja tehdä hyvää, ei minua haittaisi ollenkaan parantaa maailmaa ja saada siitä palkkaa yhtä aikaa. Mitenkähän tämän vielä muotoilisi ansioluetteloon fiksuksi tavoitteeksi tulevaisuudelle?