”Usability/ Information Architecture == the masculine == the left side of the brain == doing == math/science == the rational == logical action == the articulatable == Mars.

Graphic Design == the feminine == the right side of the brain == being == art == the emotional == intuitive action == the inarticulatable == Venus.”

Muistatteko vielä?

Tähän tapaan kuvaili Curt Cloninger eroa käytettävyysasiantuntijoiden ja graafisten suunnittelijoiden välillä reilut kuusi vuotta sitten kuuluisassa artikkelissaan Usability experts are from Mars, graphic designers are from Venus, jota minäkin muistan nyökytellen lukeneeni. Ne graafikot, ne olivat taiteilioita, joilla ei ollut tosielämästä, saati sitten käytettävyydestä mitään tietoa. Käytettävyysbesserwissereillä pipo taisi kiristää vielä Nielseniäkin enemmän.

Silloin kukaan ei puhunut käyttökokemuksesta sanaakaan, ja luulenpa, että sen merkityksen ymmärtäminen on ollut varsin merkittävä tekijä siinä, että nämä kaksi ääripäätä ovat lähentyneet toisiaan. Kyllä, uskallan väittää näin. Omakin pääni on varmasti vuosien varrella pehmennyt, mutta se ei ole ainoa syy siihen, miksi työskentely graafisesti orientoituneiden ihmisten kanssa on viime aikoina tuntunut sangen vaivattomalta. Kenties meihin on hiipinyt ripaus lisää Venusta ja graafikoihin Marsia, sillä nyt ymmärrämme jo tunteiden merkityksen (kukaan ei puhu emotionaalisen suunnittelun yhteydessä grafiikasta, vaan juuri käytettävyydestä), ja graafikot eivät edes ehdota villisti vilkkuvia sivustoja, joita nokkelinkaan ei pystyisi käyttämään. Tai kenties me kaikki olemme vain joutuneet ottamaan lusikan kauniiseen käteen, koska pyhä henki yksin ei elätä meistä ketään.

Mutta se ei haittaa, päinvastoin. Jos lopputuloksena on sujuva yhteistyö ja käyttäjille ystävällinen verkkosivusto, ovat kaikki voittaneet. Pää voi olla pilvissä, kunhan jalat ovat tiukasti maan pinnalla.