kirjan kansi

”Whether a marketing campaign or a museum exhibit, a video game or a complex control system, the design we see is the culmination of many concepts and practices brought together from a variety of disciplines. Because no one can be an expert on everything, designers have always had to scramble to find the information and know-how required to make a design work. This reference book provides research-based information about and examples from these varied design disciplines.”

Kaiken kiireen keskellä joskus ennättää sentään lukea myös kirjoja – muitakin kuin niitä junamatkoilla ahmaistavia pehmeäkantisia pokkareita. Nykyisin kirjat ovat vähän kuin elokuvat: kun harvoin ehtii, niin toivoo saavansa rahoilleen vastinetta. Onneksi näin oli asian laita William Lidwellin, Kritina Holdenin ja Jill Butlerin toimittaman Universal Principles of Designin suhteen.

Monesti töitä tehdessä on ollut tarvetta paitsi selvittää itselleen, myös asiakkaille / kollegoille mitä jokin tietty termi tarkoittaa, sillä mikään asiantuntija ei voi hallita koko palettia, eikä ole tarviskaan. Sen sijaan että pitäisi jatkossa kääntyä Wikipedian tai lukuisten alan sanastojen puoleen, on nyt helpompaa lehteillä Universal Principles of Designin ihania, paksuja sivuja. (Kyllä, myös kirjoissa käyttökokemus on iso asia!) Alaotsikkonsa (100 Ways to Enhance Usability, Influence Perception, Increase Appeal, Make Better Design Decisions, and Teach Through Design) mukaisesti kirjassa esitellään sata suunnitteluperiaatetta ja paitsi selitetään niiden taustat ja kerrotaan myös kuinka niitä voi konkreettisesti käyttää, muistetaan myös mainita eri periaatteiden yhteydet toisiinsa. Esimerkit avautuvat kohtuuhelposti myös muille kuin englantia äidinkielenään puhuville; kiitos monipuolisen kuvituksen. Jokaisesta kohdasta löytyy niin ikään lisää lähteitä asiasta kiinnostuneelle.

Koska lähestymistapa on amerikkalaisittain simppeli ja selkeä, kirjasta on varmasti hyötyä paitsi alan ammattilaisille (suunnittelijat, tutkijat jne.), myös opiskelijoille. Sitä tuskin on tarkoitus ahmaista kertaistumalta tai lukea kuin romaania, ellei tapoihin yleensä kuulu lukea tietosanakirjoja tai puhelinluetteloita kannesta kanteen. Hakuteoksena kirja on mitä mainioin, vaikka sieltä ei kaikkea mieleen juolahtanutta löydykään, ja vaikka toisaalta siellä tuntuu olevan paljon sellaista, mistä ei ole koskaan kuullutkaan. Kaiken läpikäymisen jälkeen mieleen kyllä hiipii epäilys: onko niitä suunnitteluperiaatteita todellakin vain sata? Jään siis odottelemaan kakkososaa tai täydennystä.

William Lidwell, Kritina Holden & Jill Butler: Universal Principles of Design
Rockport Publishers, 2003
ISBN: 1-59253-007-9
[Amazon]

(Kuva: UPOD: online addendum. Alunperin kirjan pariin johdatti Don Norman.)