Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Title-kenttien käyttökelpoisuudesta

del.icio.us-linkkipankkiin, tai vaikkapa selaimen kirjanmerkkeihin erilaisia osoitteita tallentaessa huomaa joko riemukseen ja ärsytyksekseen sen, kuinka tärkeää on se, mitä tuolla selaimen ylälaidassa, eli title-kentässä lukee.

Ihan liian monta kertaa sivuja ei ole nimetty ollenkaan (Untitled), minkä lisäksi siellä voi lukea vaikkapa sivunteko-ohjelman nimi (useimmiten se tuntuu olevan GoLive; onko title-kenttien tekstin muuttaminen sillä jotenkin erityisen vaikeaa?), tai melkein mitä tahansa tauhkaa. Selvässä vähemmistössä on itse tekijän (blogi, lehti jne.) nimi ja sivulla olevan kirjoituksen otsikko, mikä olisi mielestäni se loogisin ja käyttökelpoisin vaihtoehto. Silloin kirjanmerkeistäkin näkisi heti missä kirjoitus sijaitsee, ja mikä olikaan sen aihe. On aika rasittavaa säätää nimiä ymmärrettäväksi, etenkin kun ainakin amerikanartikkeleita tuppaa vaivaamaan otsikkopöhö: title-kenttään on voitu luetella esimerkiksi blogin nimi kaikkine nokkeline alaotsikoineen, arkisto, kuukausi ja merkinnän kymmenen sanan mittainen otsikko, ja nämä kaikki vielä mieluiten päinvastaisessa järjestyksessä. Uaah…

Jos on patologinen bookmarkkaaja, kuten allekirjoittanut, vierähtää kirjanmerkkien nimiä siivotessa hyvä tovi. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa tämänkin homman voi määritellä hoitumaan jotenkin automaattisesti niin, että muistiin poimitaan vain niitä tietoja, mitä käyttäjä haluaa: tekijä, kaksoispiste ja otsikko.

6 Comments

  1. Tuija

    Linkittämisen helppouden lisäksi informatiivinen Title -kenttä on ihan olennainen juttu hakukoneita ajatellen, bookmarkkasin juuri eilen tähän liittyvätn jutun

    http://nalts.wordpress.com/2006/10/03/do-the-search-engine-spiders-like-your-video-eight-ways-to-get-your-video-found/

  2. Marjut

    Jep, ja saavutettavuudesta sitten puhumattakaan! Hyvän jutun linkitit.

  3. pni

    Päinvastainen järjestys on hyvä selainten omassa bookmarkki- ja historialistassa, joissa usein näyy vain alku.

  4. Marjut

    Eli muokattavuus olisi tässäkin kaiken a ja o.

  5. PA

    Blogisysteemit tekevät sentänä itsestään järkeviä titlejä. En muista kuinka Firefox toimii, mutta Safari antaa ainakin kirjanmerkkiä tallennettaessa valita, millä nimellä se tallennetaan. Titleä tarjotaan oletuksena.

  6. PerttuT

    Itsekin kannatan sitä, että ensin se aihe ja sitten vasta sinne loppuun se, että mikä organisaatio/tekijä/kirjoittaja. Koska esim jos tämän blogin artikkeleita on bookmarkeissa kuusi (6) kappaletta vaikkapa, niin siellä on kuusi otsikkoa jotka alkavat ”Matkalla:”. Ja jos tagina on vaikka käytettävyys, niin kyllä vuoden päästä ensimmäinen ajatus saattaa olla että olenkos nyt tagittanut jonkun matkustus-aiheisen juttuni väärin…

    Toisekseen monien verkkopalveluiden (esim valtionhallinnossa…) sisäisen hakukoneen tuloslistaukset ovat kovin hankalasti tulkittavia juuri sen takia kun jokainen otsikko alkaa sillä organisaation nimellä…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑