Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Mikä on liikaa?

”Vastauksia löytyi liikaa, maksimimäärä on 100 tulosta. Voit tarkentaa hakua antamalla lisää hakutekijöitä.”

Näin minulle väitti juuri muuan hakukone, eikä edes kertonut, että kuinka monta niitä tuloksia nyt sitten loppujen lopuksi oli. Ajatelkaapa jos Google yhtäkkiä päättäisi rajoittaa hakutuloksiaan sen perusteella, että haulla löytyi sen mielestä liikaa vastauksia. Eikö se olisikin varsin ärsyttävää?

Minä osaan kyllä ihan itse päättää mikä määrä tuloksia on liikaa, ja rajata niitä sitten sen mukaan. En tarvitse hakukonetta sitä minulle kertomaan.

7 Comments

  1. Veera

    Ja kirjastonhoitaja minussa huutaa… ”Hakutekijä”? Mikä helevetti se sitten on? Tiedän, että alalla vallitsee into puhua jargonia ja keksiä kaiken lisäksi vielä toistaan oudompia synonyymejä tutuille termeille, mutta ”hakutekijä” oli minullekin uutta.

    Hakutulosjoukon koon omatoimisesta rajoittamisesta nyt puhumattakaan. (Tosin on tietokantoja, jotka lopettavat listauksen esim. 2000 viitteeseen, mutta sen nyt jotenkin ymmärtää, ei niitä kuitenkaan kukaan selaa.)

  2. Työn orrrrrrja

    Aika pebasta tollaset. Valitettavasti CMS -valmistajien sana painaa yleensä enemmäin kuin orvon suunnittelijan ehdotus, ja niitä tuollaisista idiotismeista voi melko surutta syyttää… parhaita kommentteja mitä olen kuullut on ”kun ei meidän CMS kestä tän enempää hakutuloksia”. :D

  3. Marjut

    Käyttäjää ei muuten CMS:t pahemmin kiinnosta, ja jos se ei tulosten esittämiseen taivu, niin sen voisi jotenkin nätisti kertoa. Hakemisen problematiikkaan liittyy keskeisesti muutenkin se, että oikeaa hakusanaa on joskus vaikea keksiä, ja sitten niitä pitäisi keksiä vielä lisää! Vähintä mitä ko. kone olisi voinut tässä tilanteessa tehdä olisi ollut tarjota jokin suora reitti haun rajaamiseen. Tai edes kertoa, että hakutuloksia tuli niin maan perusteellisen paljon, oletko nyt ihan varma että haluat katsoa ne kaikki?

    Maksimimääränä 100 tuntuu todella, todella aataminaikuiselta. Satahan on vähän!

  4. Aki Björklund

    Eikä ole. Kuinka moni klikkaa sivulle 11 Googlen tuloksissa? Jos tulokset ovat relevantteja, 100 on enemmän kuin riittävästi — riippuu tietysti myös siitä, mitä haetaan. Hakutoimintojen mittatikku Googlekin rajoittaa tuloksia, tosin raja on 1000 eikä 100.

    Käyttöliittymäteksteistä vastaa veppiprojektissa harvoin kukaan ja tuotantoon päätyy helposti ohjelmoijien dummytekstejä. Tässä on parantamisen varaa jokaisella.

  5. Marjut

    Mulla ei ole statistiikkoja siitä kuinka moni millekin sivulle klikkaa, mutta jos jotain tietoa etsin, niin voin ihan hyvin klikata vaikka sivulle 75, jos niikseen tulee. Tiedän kyllä, että kolmannen sivun jälkeen harva enää jatkaa, mutta on niitä sitkeitäkin sissejä olemassa. Mutta kuitenkin: parempi että näytettäisiin edes jotain, kuin että ei mitään.

  6. Jussi

    Aki: Haluaisitko sitten, että Google ei näyttäisi yhden yhtä hakutulossivua jos niitä on kaikkiaan yli kymmenen?

    Itse törmäsin viimeksi eilen tuollaiseen hakumoottoriin – jos tuloksia oli yli 150, niitä ei näytetty ollenkaan ja se on erittäin syvältä.

    Rajaisi sitten edes haun jollain kriteereillä ensimmäiseen 150:een eikä piilottaisi kaikkia kuten monesti tuollaisessa tapauksessa käy (ja kuten ymmärsin Marjutillekin käyneen).

  7. Aki Björklund

    No en tietenkään. Missä kohtaa niin väitin?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑