Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käyttäjän kiusaksi

Johtohelvetti
Arjessa on lukuisia pieniä asioita, joiden käytettävyydessä olisi parantamisen varaa, mutta jotka jostain syystä ottaa kuin ylhäältä annettuna ja tyytyy kohtaloonsa, kun sitä ei voi muuttaa. Mutta kuinka usein huono käytettävyys onkin tahallista ja mietittyä, tarkoituksena estää käyttäjää toimimasta jollain tietyllä tavalla?

Inconvenience: deliberate or accidental? -kirjoituksessa esitellyt pistokeongelmat ovat ihan liian tuttua kauraa kaikkialla, missä pistokkeita ylipäätään on. Toimisto- ja asuintiloissa niitä tosin tuskin on tahallaan sijoiteltu liian harvakseltaan tai ulottumattomiin, mutta pari kertaa on omallekin kohdalle osunut kirjoituksessa kuvattu tunne siitä, että jokin toiminto on piilotettu siksi, ettei sitä tulisi käyttäneeksi – ja kenties samalla tuottaneeksi kustannuksia tai jotain muuta vaivaa jollekin toiselle taholle. Kuinka monta kertaa olet etsinyt verkkosivuilta palautelomaketta tai yhteystietoja?

Uusissa toimistoissa, niin kauan kuin johtoja on vielä tarpeen käyttää, olisi enemmän kuin toivottavaa sijoittaa pistokkeet ylemmäs, vaikkapa oletetulle pöydän korkeudelle. Läppäriäkin on ladattava, ja virtapiuhaa pujoteltava jonnekin pöydän alle pölyn ja johtosotkun uumeniin. Kun johtojen kanssa on joka tapauksessa tapeltava, olisi paljon pienempi vaiva edes tehdä se ilman tuskallista ja nöyryyttävää pöydän alla pyllistelyä – johon ei välttämättä kaikissa tamineissa edes taivu.

5 Comments

  1. edsel

    Juuri pari viikkoa sitten lisäsin vilkkuvia valoja käsittävään kotilaitearsenaaliin langattoman reitittimen. Työnurkkapistokkeesta loppui sen myötä paikat, joten piti asioida Clas Ohlsonissa. Hankitussa jatkojohtopistokeyhdistelmässä on oma katkaisin ja sen saattoi sijoittaa paremmin hollille. Enää ei tarvitse kontata nurkassa ja räplätä piuhoja joita ei näe. Olen ollut erityisiloinen joka kerta sitä katkaisinta klikkaillessani mutta samalla miettinyt miksen tajunnut tehdä parannuksia jo kolme vuotta sitten.

  2. Marjut

    Mitä langaton reititin vaatii toimiakseen ja miten sitä käytetään? Kuulostais kyllä näppärältä.

  3. Timo L.

    Langaton reititin tarvitsee langattomat verkkokortit tietokoneisiin, jotta siitä olisi iloa.

    Nikola Tesla olisi voinut kyllä keksiä sen hyppysähkön…

  4. Karelian Blonde

    Palaute/Kysymys osioit esim. eraan suomalaisen f:lla alkavan matkatoimiston sivuilla ovat turhan monen klikkauksen takana ja kun olet painanut laheta nappia saatkin viestin etta emme vastaa lahetettyihin kysymyksiin. WOT?! King size turhauttavaa tuollainen ja aivan tahallista.

  5. edsel

    Koti-wlan siistii johtosotkuja jonkin verran. Tässä tapauksessa pelkkä sähköjatkojohto olisi jo helpottanut. Sähköpiuha jäi omassa koneessa vielä käyttöön – akku alkaa olla niin loppu että elintoimintoja täytyy ylläpitää letkulla. Ja vilkkuvalolaitteita on nyt kaksi kun reitittimen vieressä on welhon modeemi jossa se on kiinni.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑