Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Blogien olemuksesta

Linkittäminen blogien kesken on kuulemma vähentynyt, ja nyt sitten pohditaan, että pitäisikö tästä kehityssuunnasta olla huolissaan, vai onko se vain tilanteen normalisoitumista blogien vakiinnuttaessa paikkaansa. Onhan Wikipediaan, tuonne tiedon raamattuun, myös kirjattu, että vasta linkittäminen tekee blogista blogin:

”Pelkkä tunnollinen päiväkirjan kirjoittaminen ei riitä. Lisäksi tulee seurata ja kommentoida muiden kirjoittamia blogeja ja viitata niihin omassa blogissaan.”

Aiheeseen liittyen Tuija esittääkin tänään kaksi kysymystä, joihin tässä vastaan:

1. Oletko linkittänyt omassa blogissasi muualle enemmän vai vähemmän viimeisen kolmen kuukauden aikana (heinä-syys) kuin aiemmin tänä vuonna? Miksi?
2. Samoin viimeisen kolmen kuukauden aikana, oletko lisännyt vai vähentänyt omaa kommentoimistasi toisten blogeissa? Mistä syystä?

En ole ainakaan tietoisesti lisännyt tai vähentänyt linkittämistä mihinkään suuntaan. Itse bloggaamisen tahti on kenties käynyt verkkaisemmaksi, mikä tietysti voi näkyä pienempänä linkkien määränä. En niin muinoin osaa olla huolissani siitäkään, onko linkitystahti blogien välillä ”riittävän” ripeää. Sama pätee myös kommentointiin. Mutta kommentointiin liittyen on mainittava se, kuinka ilahtunut olen ollut valokuvatorstaihin osallistujien tavasta käydä blogeissa kommentoimassa otettuja kuvia. Samalla olen tietysti potenut huonoa omaatuntoa siitä, etten ole itse ehtinyt olla yhtä aktiivinen.

Nyt lähemmäs viisi vuotta bloganneena on mielenkiintoista huomata, kuinka omaankin päähän ovat ehtineet juurtua tietyt käsitykset siitä, mitä bloggaaminen on ja minkälaisia lainalaisuuksia siihen liittyy. Vaikka en takuulla osaisikaan antaa vedenpitävää määritelmää blogien syvästä olemuksesta, niin välillä on syytä pysähtyä miettimään sitä, ovatko omat ajatukset jo liiaksi luutuneet ja onko niissä tilaa kehitykselle.

Jäin miettimään tätä pnin kerrottua ilmoittaneensa nyttemmin del.icio.us-linkkipalvelussa pyörivän Hittegodsbyrånin blogilistalle, sillä ajatus tuntui jotenkin ristiriitaiselta. Tekeekö blogista blogin se, että sitä julkaistaan tietyssä formaatissa tietyllä alustalla (tai käsin koodaten)? Voisiko Flickrin kuvavirta olla yhtä lailla blogi? Kuinka olennaista blogille on se, että sitä voi kommentoida?

Päätin olla avoin sille, mitä kukin blogiksi kutsuu. Mutta kertokaapa, mikä ei ole blogi?

Lisäys:
Tired words: Blog
Do Blogs Still Matter? – Topic of the Week

11 Comments

  1. Timo L.

    En linkitä blogeihin sen vähempää oikeastaan kuin ennenkään. Lähteet kyllä merkitsen entiseen tapaan, mutta en välttämättä jaksa kaivaa jokaiseen samasta aiheesta puhuvaan blogiin linkkiä saati sitten osallistua meemeihin. Ns. yleisiä ja helposti löydettävissä olevia epäoleellisia linkkejä en nykyään jaksa laittaa, sillä ne eivät tarjoa aina mitään lisäarvoa ja usein keskeyttävät lukemisen, kun käyttäjä mahdollisesti klikkaa linkkiä tai tarkistaa status barista minne linkki johtaa. Jos puhun Microsoftista, niin en linkitä Microsoftin etusivulle. Jos taas viittaan johonkin tiettyyn uutiseen tai juttuun, niin sitten linkitän sinne.

  2. Valpuri

    Minua vähän vaivaa tässä keskustelussa se, että koko linkittämisen väheneminen on pelkkää mutua. Kun blogeja tulee jatkuvasti lisää, voisi olettaa, että niiden välille muotoutuvat verkostotkin ovat koko ajan monimutkaisempia. Niitä sisäpiirejäkin taitaa olla jo aika monta… Näinköhän linkittäminen on ihmeemmin muuttunut.

    Minusta blogista tekee blogin julkaisualusta. Hyvän ja mielenkiintoisen blogin määritteleminen onkin sitten asia erikseen. Niitäkin voi toki olla muunkinlaisia, mutta minua blogosfäärissä kiinnostaa nimenomaan tämä yhteisöllinen puoli, jota linkittäminenkin voi edustaa.

  3. pni

    Hittegodsbyrån ei ole ainoa del.icio.us-palvelua käyttävä blogilistalla esiintyvä entiteetti. En tiedä onko sitä järkevä pitää blogilistalla. Kunhan nyt vain, kun pistin luukun vanhaan, muutin näkyville uuden. Pitänee vielä miettiä… sitten kun on aikaa miettiä.

  4. Marjut

    Arvelinkin, ettei se ole ainoa, mutta se on ainoa, jonka tiedän. :-)

  5. pni

    Onhan se kivempi Joe Blogitilaajalle, joita Hittegodsbryrålla on 14, että toiminta jatkuu. tylsää on se kun blogin matka katkeaa. Siksipä pidän byråån listalla. Toistaiseksi.

  6. PerttuT

    Itselleni olen selittänyt blogin olevan jotain sellaista joka pohdiskelee asioita, tarkastelee maailmaa tietystä näkökulmasta. Oli kommentit tai ei. Oli julkaisualusta tai ei. Täten esimerkiksi se, että jokin projekti perustaa ”projektiblogin” tiedottaakseen projektin tapahtumista ei ole oikein bloggaamista millään tavalla, mielestäni. Lähinnä siinä nyt vain yleensä satutaan käyttämään tietynlaista julkaisualustaa.

    Ainakin nuorisoa kuunnellessa on joskus tullut sellainen fiilis, että ”bloggaaminen” tarkoittaa lähinnä jonkinasteista julkista keskustelua netissä (joka tallentuu), oli se sitten henkilökohtaisista asioista tai ei. (Koska se mitä kalkkikset tekee keskustelufoorumeilla, niin teinit tekee blogeissaan.)

    Toisaalta veikkaan, että blogilla on tiedossaan samantyyppinen kohtalo kuin esimerkiksi portaalilla. Kukaan ei tiedä mitä sillä tarkoitetaan, mutta sitä voidaan kuitenkin käyttää kuvaamaan oikeastaan mitä tahansa.

  7. Niko

    Omia kiinnostuksen kohteita käsittelevissä blogeissa tuntuu olevan jonkinasteinen taantuma, ihan kuin tällä hetkellä ei olisi mitään keskustelunaihetta, jota ”kollektiivinen äly” voisi viedä eteenpäin. Kun ei ole kiivasta keskustelua, ei ole kiivasta linkitystä. Kukaan ei jaksa väitellä web 2.0:sta ja yritysbloggauskin on jo hehkutettu puhki. Että mistäs sitten puhutaan? Keskustelun puutteesta? ;)

  8. Marjut

    No, niinhän se sanonta menee!

  9. Teppo

    del.icio.us toimii nimusta pirun hyvin linkki- ja flickr kuvablogialustana.

    Alustoista puhuminen on ylipäätään vähän passé. Siinä menee helposti tekniikka ja sisältö sekaisin.

    Havahduin äskettäin siihen, että blogilistan kautta järjesttäytyvää blogimaailmaa yhdistää kaikkein parhaiten ajatus yhteisestä harrastuksesta, bloggaamisesta. Juuri perstuntumalt havaittava harrastuneisuuden puute nimittäin erottaa monet blogialustalle rakennetut paketit ”oikeasta blogista” ja vastaavasti monet käyttävät esimerkiksi del.icio.usia ja flickriä blogimaisesti.

  10. Jani

    del.icio.us toimii nimusta pirun huonosti linkkiblogialustana, koska siitä puuttuvat linkkeihin viittaavat ikilinkit, mikä sotii Pers-Jannen minusta edelleen erittäin hyvin toimivaa blogin määritelmääkin (http://www.ecyrd.com/ButtUgly/wiki/Mik%C3%A4OnBlogi) vastaan. Tai jos ne eivät puutu, niin ainakin ne on niin helkkarin hyvin piilotettu, etten minä ole niitä kyennyt löytämään.

  11. Teppo

    Okei, minun näkemykseni blogeista on nykyisellään ehkä vähän lähempänä Do Blogs Still Matter? – Topic of the Week -linkin alta löytyvän kommentin määritelmää ”And I think it’s relevant that “blogging” is really just a word for simplified web publishing”. Del.icio.us on kaikkein simppelein tapa julkaista linkkejä verkossa, ja se noudattaa aika pitkälti blogeille ominaista käänteisesti kronologista ulospanoa.

    Mutta totta, jos blogissa pitää olla ikilinkit jokaiseen tehtyyn lisäykseen, del.icio.us ei sovi blogin pitämiseen. Ehkä tässä tuli nyt määritellyksi sen, mitä toivottiin: mikä ei ole blogi ;)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑