Kahdentoista kohdan HCI2006: Designing for Older People – Hints and Tips -referaatti on sen verran pätevä, että käännän sen tähän paitsi yleiseksi hyödyksi, myös oman muistini virkistämiseksi. Kaikki me näetsen vanhenemme, sanon nimimerkillä Moniteholaseja on jo suositeltu.

  1. Vanhat ihmiset ovat ihan samanlaisia kuin nuoretkin. Et muutu saavuttaessasi tietyn iän. (Eroavaisuuksia tietysti on, mutta se ei tarkoita sitä, että vanhat olisivat yhdessä leirissä ja nuoret toisessa.)
  2. Kaikki vanhukset eivät ole samanlaisia. Heillä on erilaisia elämänkokemuksia, vammoja jne.
  3. Tärkeintä on se, mitä ihmiset haluavat tehdä elämällään. Teknologiaa ei voi vain heittää heille – sen täytyy vastata heidän tarpeisiinsa ja vaatimuksiinsa.
  4. Vanhoilla ihmisillä on oikeus samoihin toimintoihin kuin nuorillakin. He eivät välttämättä halua karsittuja versioita. Tärkeää sen sijaan on se, kuinka toiminnot esitetään – kuinka paljon tietoa on esillä kerrallaan, minkälaista terminologiaa käytetään jne.
  5. Tarvitsemme teknologiaa, jota voi mukauttaa tarpeiden mukaan (tarjota samaa toimintoa eri tavoilla esitettynä).
  6. Tuotteen koko elinkaareen tulee kiinnittää huomiota – käytettävästä tuotteesta ei ole hyötyä, jos käyttöopas on huono. Sama koskee myös myyntiä, ylläpitoa ja markkinointia.
  7. Mistä tietää, että jokin teknologia on onnistunut? Onko tarpeeksi, että se myy hyvin (vaikka ostajat eivät välttämättä ole käyttäjiä)? Kuka ostaa, kuka käyttää? Entä huoltajiin liittyvät seikat?
  8. Vanhusten onnistunut oppiminen on epämuodollista, sosiaalista ja hauskaa. Se ei ole pelottavaa, koska he eivät jännitä. Eikä se ole ohjattua.
  9. Toinen syy onnistumiseen on se, että yksilöt voivat tehdä mitä haluavat.
  10. Persoonien käyttö on avuksi silloin, kun on tarpeen tuoda suunnittelijoita ja käyttäjiä kulttuurisesti lähemmäs toisiaan (niin eri ikäryhmien kuin kulttuurienkin suhteen). Se antaa suunnittelijoille näkemyksen erilaisista elämäntavoista ja yhdistää yksilöitä.
  11. Persoonien pitää perustua todelliseen tietoon, eli taustalla täytyy olla yhteys oikeisiin iäkkäisiin käyttäjiin. Muuten niistä tulee helposti pelkkiä karikatyyrejä.
  12. Persoonat ovat hyödyllisiä silloin, kun loppukäyttäjistä on olemassa taustatietoja ja niitä käytetään yhdessä muiden työkalujen kanssa. Etenkin persoonajoukot voivat olla käyttökelpoisia.
    • Itse persoonien luominen voi olla hyödyllisempää kuin niiden käyttäminen. Joten kun persoonia luovutetaan eteenpäin, on kenties syytä antaa myös tietoa niiden tekemisestä – tehdä oletuksista näkyviä jne.

Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukaista myös Usability for older web users.