Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kansalaisaktivismilla saavutettavaksi?

Kasvojenkohotuksen tehneestä Smart Mobsista bongasin mielenkiintoisen uutisen siitä, kuinka Barcelonassa 40 vammautunutta ihmistä on ottanut ohjat omiin käsiinsä ja dokumentoi parhaillaan niitä kaupunkinsa paikkoja, joiden esteettömyydessä olisi toivomisen varaa. Barcelona Accessible -sivustolla on jo melkoinen määrä valokuvia, joita hyödyntämällä tekijöiden olisi tarkoitus luoda kartta epäsaavutettavasta, esteellisestä Barcelonasta. Koossa on jo 3578 (!) kompastuskiveä, kirjaimellisesti.

Käänteisesti tulee mieleen Helsinki kaikille -projekti, ja liikkumisesteisille tarkoitettu Esteetön Helsinki -opas, jossa halutaan kertoa miten voi helposti saavuttaa mielenkiintoisia ja myös aivan tavallisia paikkoja. Hyvänä täydennyksenä tälle toimisi myös aivan päinvastaisesta näkökulmasta tehty kartta paikoista, jonne ei ainakaan kannata mennä, sillä niitäkin on. Oppaassakin todetaan, että saavutettavuuden kannalta mahdottomia kohteita on jätetty siitä kokonaan pois. Kenties epäkohtien esille tuominen jollain julkisella foorumilla pistäisi vähän liikettä korjaaviin toimenpiteisiin. Esteettömyyskartoituksiin ovat kaikki tervetulleita.

Maailmalta: Kanadassa on vireillä oikeusjuttu epäsaavutettavasta verkkosivustosta. Lisää tietoa: Web accessibility issues highlighted on Canadian Ticketmaster. Amerikan vastaavasta ei ole kuulunut mitään, vaikka käsittelyn piti alkaa toukokuussa.

2 Comments

  1. Ameeba

    Itse asiassa:
    http://biz.yahoo.com/prnews/060907/cgth051.html?.v=55&printer=1

    ”Federal Judge Sustains Discrimination Claims Against Target; Precedent Establishes That Retailers Must Make Their Websites Accessible to the Blind Under the ADA”

    Eli on kuulunut, tosin vasta eilen. Näyttäisi siltä, että ainakin ADA:n mukaan Target voidaan asettaa syytteeseen.

  2. Marjut

    Niin, tuossahan se seuraavassa merkinnässäni onkin… :-)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑