Olen viime päivinä saanut tavallistakin useammin kertoa ihmisille ammattini, ja sen jälkeen yrittää selittää, että mitä se semmoinen käytettävyysasiantuntija tekee. Yleensä jatkokysymykset loppuvat ensimmäiseen selitykseen (kysyjä ei osaa enää kysyä lisää), mutta eilen sain harvinaisemman tilaisuuden kertoa konkreettisesti, melkein kädestä pitäen, esimerkin siitä, mitä tämä työ saattaa pitää sisällään. Tyydytys oli molemminpuolinen, kun selitys ymmärrettiin.

Mutta läheskään aina ei niin ole. Minua ei kuitenkaan ole koskaan ymmärretty ihan niin väärin kuin Mike Madaioa, joka yritti selvittää mitä tarkoittaa HCI, ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus. Ilmeisesti amerikkalaisessa the Daily Showssa (koska saamme sen Suomeen?) esitetty Future Shock -sketsi oli onnistunut luomaan sellaisen mielikuvan, että sitä oli vaikeampi hälventää…

(Varoitus: videon näkeminen vaatii ponnahdusikkunoiden sallimisen, yhden mainoksen katsomisen, eikä varmasti toimi kaikilla mahdollisilla selainyhdistelmillä. Katsominen omalla vastuulla.)