Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Akrobaatin lailla

Saavutettava.fi:ssä on puhetta PDF-dokumenttien saavutettavuuden neljästä tasosta, mutta dokumenttien sijaan enemmän arjessa kiukuttaa itse Adobe Reader. Sen kanssa eläminen on nimittäin useimmiten silkkaa tuskaa. Enkä ole ainoa: Adobe Acrobat + Firefox = Pain– ja I shall rant about the Adobe Reader installer now -kirjoituksissa rutistaan tismalleen samoista asioista, joiden kanssa joudun silmäkkäin joka päivä.

Mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun erehtyy klikkaamaan PDF-dokumenttiin johtavaa linkkiä? Kuulostaako tutulta: ohjelma avautuu tolkuttoman hitaasti, selain kaatuu tai jumittuu pitkiksi ajoiksi, auki olevien selainikkunoiden järjestys muuttuu itsekseen, jotkut katoavat kokonaan näkyvistä, kuittausta vaativat ilmoitusikkunat ilmestyvät selainikkunan taakse, joskus dokumentit avautuvat selaimeen, joskus itse ohjelma avautuu, päivityksiä on tarjolla harva se viikko useita kappaleita kerrallaan, eikä mistään käy ilmi onko ne kaikki asennettava kerralla, niiden lataaminen kestää ikuisuuden, asentamisesta huolimatta samat päivitykset saattavat olla tarjolla taas seuraavana päivänä, ja niin edelleen, ja niin edelleen…

Käyttökokemusta kerrakseen. En edes aloita itse dokumenttien tekemisestä.

Olisi kai siis pidettävä saavutettavuuden ja käytettävyyden riemuvoittona, jos ylipäätään joskus onnistuu vaivatta PDF-dokumentin avaamaan ja lukemaan. Varmuudella voin sanoa vain sen, että linkin klikkaaminen pelottaa joka kerta. En uskalla edes kuvitella minkälaista Readerin käyttö on mobiilisti.

6 Comments

  1. Jani

    ”Mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun erehtyy klikkaamaan PDF-dokumenttiin johtavaa linkkiä?”

    Sen voi ladata avattavaksi myöhemmin, avata Tuliketussa kuten tavallisesti, tai sitten avata varsinaisella Adobe Readerilla. ;)

    See: https://addons.mozilla.org/firefox/636/

  2. Timo L.

    Kannattaa melkeinpä avata ne dokumentit siihen varsinaiseen Readeriin, ei sillä pluginilla. Intel Macistit puolestaan joutuvat vielä toistaiseksi tyytymään Previewin pluginiin, jossa mm. tekstinsuurennokset ja kaikki muutkin toiminnot ovat kontekstivalikon takana. Pikakomennot eivät siis toimi, joten ei suotta ole tullut kirottua useampaan otteeseen. Nyt kun päätin sitten tallentaa pdf:t levylle ja avata ne sieltä Previewillä, niin eiköstä vain työpöytä olekin sitten täynnä pdf-dokumentteja.

    Mokoma dokumentti ei tosiaankaan ole ihanteellinen webbikäytössä, mutta hyviä puolia on niin paljon, että ei sevväliä. Vielä jos ihmiset tajuaisivat tarjota sen sisällön netissä luettavaksi jossain aivan muussa muodossa.

  3. Marjut

    Ongelmahan on se, ettei käyttäjä aina huomaa tai voi edes tietää, että linkin takana luuraa pdf, kun sitä ei yleensä ole erikseen merkitty, tai linkkiteksti on koodattu omituikseksi. Silloin tallentaminen ja erikseen avaaminen on vähän hemmetin vaikeaa… Toisekseen: ei sitäkään jaksa tehdä, ellei kyseessä ole jokin Todella Tärkeä dokumentti. Jos siis pdf:iä verkkoon laitetaan, niin kyllä niiden oletusarvoisesti pitäisi avautua yhtä ongelmitta (!) kuin www-sivunkin.

  4. Timo L.

    Paitsi jos tarkoitus on vain jakaa dokumenttia tulostettavaksi, ei näytöltä luettavaksi.

  5. PerttuT

    Itse olen jo pitkään välttänyt Adobe Readerin käyttöä juuri tuon aivan käsittämättömän installerin takia. Toisaalta joillain koneilla tuo installer toimii ihan ok ja onhan se Reader ihan kiva silloin kun on konetehoa riittävästi käytössä. Kannettavallani ainakin pidän ainoastaan Foxit Readeria. Sinänsä onkin kuvaavaa, että Foxit Reader markkinoi itseään juuri Adobe Readerin ongelmien ja hitauden vastakohtana. Eli ainakin Adobe Readerin ongelmat luovat markkinoita kilpailijoille, ja ottaen huomioon pdf:n standardimaisen aseman, niin kilpailijat Readerille ovat enemmän kuin tervetulleita. (http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php)

  6. Janne

    Mitä readerin käynnistymisen hitauteen tulee niin syy löytyy pluginien latautumisesta. Plug-in-kansion siivoamisella readerin saa aukeamaan nopeasti.

    tips:
    http://sastools.com/b2/post/79394202

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑