Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Varjopuolet

Joinakin aamuina bloggaaminen ja internet-elämä ylipäätään näyttävät ikävät puolensa. Viime yönä ei ollut edes täysikuu, mutta spämmerit olivat silti riehaantuneet: sähköpostissa roskaa oli reippaasti yli sadan viestin verran, eikä paljon sadasta puuttunut bloginkaan puolelta. Movable Typen oma suodatin on tähän mennessä toiminut yllättävän hyvin, mutta nyt liki puolet roskasta oli päässyt läpi. Edellisen softaversion kanssa käytössäni oli käikäle, joka sulki kommentointimahdollisuuden viikkoa vanhemmista merkinnöistä – toimisikohan sama myös tässä versiossa, vaikkei se mukavaa olekaan? En jaksaisi ryhtyä moderoimaan jokaista lähetettyä kommenttiakaan, vaikka olisihan se tietysti yksi vaihtoehto. Mietityttää.

Hiukan pidemmän aikaa on mietityttänyt sitten se, kuinka joiltakin bloggaajilta tuntuu tyystin unohtuneen sellainen asia kuin bloggaajan etiikka, ja sieltä etenkin se kohta, jossa puhutaan lähteiden mainitsemisesta ja lainaamisesta. Ei liene iso vaiva merkitä toisesta blogista löydetyn ja itse sittemmin hyödynnetyn jutun tai linkin perään sitä, mistä se oli lähtöisin. Ammatikseen bloggaavien keskuudessa tämän säännön noudattaminen on ollut varsin hataraa, mutta kyllä vastaavia tapauksia löytyy ihan harrastelijoidenkin puolelta. En ilahdu huomatessani merkintöjä, joissa omien bloggausteni sisältöjä on käytetty linkkeineen päivineen, mitä nyt sanallista sisältöä vähän muuteltu. Jos oikein haluan ärsyyntyä, voin lisäksi vielä seurata sitä, kuinka ahkerasti sivupalkkini linkkejä hyödynnetään toisissa yhteyksissä – lähdettä mainitsematta, tietenkin. Testimielessä sinne on tullut laitettua sellaisiakin linkkejä, jotka eivät toisissa blogeissa pyöri; siis jostain verkon uumenista oman työn ohessa vastaan tulleita asioita. Hyvin tuntuvat kelpaavan.

Ihan varmasti olen joskus itsekin unohtanut linkittää lähteet, kukas tässä syytön olisi. Mutta systemaattinen toisten sisällön hyödyntäminen ja jopa kokonaisten merkintöjen kerääminen omaan blogiin on kyllä jo aika härskiä. Ei, takuulla en tähän merkintään linkitä niitä, joista puhun. Kyllä te tiedätte itsekin.

13 Comments

  1. PA

    Viude, kumpa joku joskus vielä nyysisi sisältöä minultakin. Voi minua kurjaa, kun kukaan ei edes juttujani varasta.

  2. Marjut

    Tai sie et vaan tiedä.

  3. Josku

    Minä lienen yksi joka ”systemaattisesti hyödyntää toisten sisältöjä” linkkidumpeissani. Muutaman olen tainnut sivupalkistasikin poimia, lähdettä mainitsematta. Joitakin on voinut tarttua myös erinäisistä del.icio.us, ma.gnolia yms fiideistä.

  4. Jani

    Minua lähteiden mainitsemattomuus ei niinkään korpea sen ”credit where credit is due” -säännön rikkomisen, kuin sen takia, että haluan päästä tutkimaan niitä lähteitä, josko niistä irtoaisi itsellekin jotain ylöspantavaa. Pelkät linkit ilman niihin viitanneiden sivujen osoitteita tuntuvat suorastaan hölmöllä tavalla roikkuvan ilmassa, koska harvoihin sivuihin kuitenkaan törmätään satunnaisia merkkijonoja osoitepalkkiin kirjoittamalla.

    Joskus aikoinaan ruukasin itse merkata jopa Google-haunkin viittaajaksi, jos olin sitä kautta jotain löytänyt. Nykyisin en ole enää ihan niin viitseliäs, mutta pyrin silti vieläkin merkkaamaan linkkien löytöpaikat aina silloin, kun ne ovat vähänkään Googlea vähemmän ilmeiset.

  5. Josku

    Jani, itse olen pyrkinyt tarjoamaan linkin lähteeseen osana dumppia tai nykyään harvemmin via-linkkinä nimenomaan silloin, kun se tuo mahdollista lisäarvoa linkattuun juttuun (joko mahdollinen merkintä itsessään tai kommentit).

    Toisaalta käytän melko paljon näitä deliciousin ja ma.gnolian tarjoamia ”tägifiidejä”, eikä esim FF tarjoa ainakaan oletuksena linkittäjän nimeä. En tosin ole varma siitä, kuinka mielekästä olisi edes linkata johonkin tiettyyn tiliin tai itse palveluun.

    Tällä hetkellä kuitenkin tutkin mahdollisuutta sulkea Muistio kokonaan ulkopuolisilta.

    http://blog.taragana.com/index.php/archive/angsumans-authenticated-wordpress-plugin-password-protection-for-your-wordpress-blog

  6. Marjut

    Josku, jouduin muokkaamaan kommenttiasi, koska html-merkkaus ei kommenteissa ole sallittu ja linkki jäi niin ollen kokonaan näkymättömiin.

  7. Marjut

    Hnnngh. Jotenkin vierastan hirmusti tuota lisenssiajattelua, vaikka pitäis varmaan siihenkin perehtyä… Enemmän toivoisin, että ihmiset vaan pelaisivat fiksusti samoilla säännöillä. Enhän minä suinkaan ole ainoa, jonka materiaaleja muut hyödyntävät; kyllä minua korpeaa ihan samalla tavalla nähdä toisiakin ripattavan.

  8. Emil Virkki

    Joku linkkien ”pölliminen” on minusta kyllä ihan hyväksyttävää. Onhan se harmillista, ettei joku vaivaa nähnyt saa siitä mainetta ja kunniaa eikä lukija pääse lisätiedon jäljille, mutta ei linkki ole mikään taideteos. Se on vain hypertekstiviittaus.

  9. Marjut

    Mutta ihan yhtä helppoa kuin laittaa linkki verkkosivulle on sen yhteydessä kertoa mistä se on peräisin.

  10. pni

    Monessa kotimaisessa linkkiblogissa ei pahemmin mainita mistä linkit ovat kotoisin.

  11. Marjut

    Ei niin. Mistähän se johtuu? Vai onko linkkiblogeissa kulttuuri erilainen?

  12. En varasta enkä linkitä

    Via-linkit ovat turhia. Kukaan ei omista linkkejä. 99% linkkien kohteista ovat tyhjänpäiväisiä ”hauskuuksia”, joten via-linkit ovat informaatio- ja hakukonesaastetta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑