Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Se tärkein varuste

joey.jpgpni osti repun, ja kuten pitkästä merkinnästä voi lukea, se ei ollutkaan ihan helppo juttu. Nelivaiheiseen ostoprosessiin sisältyy monenlaista vertailua, tutkimista ja eri liikkeissä juoksemista, mutta kaiken taustalla lienee se, että asiakas tietää tarkkaan mitä haluaa. Koska reppu on minunkin tärkein apuvälineeni tai asusteeni, ihan kuinka vain, tiedän tasan tarkkaan kuinka hankalaa juuri oikeanlaisen mallin löytäminen voi olla. Tarjolla on paljon tauhkaa kaikissa hintaluokissa, niin kuin pnikin huomasi:

”Massa remmar och onödiga små fack. Så små fickor att man inte ens får handen in i dem. Tjafs. Vissa modellers yttersta ficka är helt öppen: en veritabel regnvattensamlare liksom. Inte bra.”

Virheostoksiakin on tullut tehtyä, ja niiden ostosten hedelmistä nauttivat paraikaa mm. Fidan asiakkaat. Yhä reppuja on säilössä kymmenkunta, sillä siinä missä useimmilla naisilla on käsilaukkuja, minulla on eri tilanteisiin sopivia reppuja. Kesällä se on pienempi ja mielellään kirkkaanvärinen (tänä kesänä oranssi), käytännöllisyydestä kuitenkaan tinkimättä; vähän pidemmillä reissuilla lahjaksi saatu puolirinkka; paljon materiaalia mukaan vaativissa asiakaspalavereissa monilokeroinen ja asiallinen tilaihme. Jopa tietokonelaukkuni muuntuu repuksi. Arkireppuni on punainen sateenkestävä Bedrock, jossa on juuri optimimäärä lokeroita ja tilaa, sekä ehdottoman ergonominen muotoilu. Käytettävyys ei siis ole ihan yhdentekevä juttu laukkuostoksillakaan, olen huomannut.

Aiheeseen sopivasti myös aamun Hesarissa puhutaan miehistä ja laukuista (€), ja etenkin siitä, kuinka vaikeaa miehille on laukkuja myydä. Useimman miehen tärkein kuljetuspakaasi kun on housun- tai takintasku, sillä olkalaukkuja pidetään vieläkin naisellisena vaihtoehtona. Senhän sai kokea myös Frendien Joey aikanaan manbaginsa kanssa, niin käytännöllinen kuin se olisi ollutkin:

Chandler: Wow! You look just like your son Mrs. Tribbiani!
Joey: What? Are you referring to my man’s bag? At first, I thought it just looked good, but it’s practical too. Check it out! It’s got compartments for all your stuff! Your wallet! Your keys! Your address book!
Ross: Your make-up!

Samainen Hesarin juttu kertoo, että ensi syksynä miehille tarkoitettuja laukkuja on tulossa isojen muotitalojenkin valikoimiin, mutta mahtavatko ne silti meille rantautua? Mitä metroseksuaalit edellä, sitä tavallinen mies perässä? Ainakin Englannissa trendi on jo havaittavissa, kertoo Guardian Papa’s got a brand new bag -artikkelissaan (jonka lisäherkkuna on laukun ostajan valintaopas miehille). Silloin käytännöllisyys ja käytettävyys nousevatkin myyntivaltteina etualalle:

”With all the skinnier-fit clothing, where do you fit everything? Can you get your mobile phone in your back pocket without it slipping out? You do need somewhere to put these things now clothing has got slicker and skinnier. […] Laden with more gadgetry than ever, from iPods to BlackBerrys, they [men] realise they not only need a bag for work but could use a weekend bag and perhaps even a casual bag. Men are just coming round to the fact that bags are a useful idea. If you are a suitwearer, the last thing you want to do is to be carrying things about in your pockets. You’ll look like a sack of potatoes in a week.”

3 Comments

  1. Aki Björklund

    Yllättävän syvään tuntuu mies + olkalaukku = homo -matematiikka juurtuneen tiettyyn kansanosaan. Tuskin ihan heti vaihtuu keinonahkainen vyölaukku Mulberryyn.

    Design-merkkien www-sivuista ei ole juurikaan apua etsinnässä. Ovat joko kankeita Flash-pläjäyksiä tai pahimmillaan pelkkiä muotikuvia ilman minkäänlaisia tuotetietoja. Ilmeisesti myymälöihin voi sijoittaa surutta, mutta www-sivuihin ei.

  2. Marjut

    Olet ihan oikeassa: ostoskokemusta ei todellakaan ole monessa paikassa mietitty saumattomaksi, saati loppuun saakka niin, että web ja liikkeet tukisivat ja täydentäisivät toisiaan. Sama koskee muitakin kuin design-liikkeitä.

    Tuli muuten juuri mieleen, että olen nähnyt eniten olkalaukkuja sellaisilla tiedostavan näköisillä, kenties jopa viherpiiperrykseen taipuvaisilla nuorilla miehillä. Kertaakaan niistä ei ole tullut mitään naismaista mieleen.

  3. edsel

    Viikonlopun hitch-leffassa oli myös mies ja käsilaukku: poliisikomisarius käski alaisensa viedä todistusaineistona olleen Grace Kellyn veskan piiriin, mutta ärähti pistämään sen miehekkäämmän kantovälineen sisään kun tämä aikoi lähteä kadulle paljasta pussukkaa roikottaen (”Not like that, you’ll get arrested!”)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑