Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Musiikkia niin kuin minä haluan

Noin kategorisesti inhoan kaikkia sellaisia ohjelmistoja, joita on pakko asentaa tietokoneelle, että pystyisi tekemään tiettyjä asioita, ja jotka siitä kiitokseksi valtaavat koko koneen, eivätkä muutenkaan käyttäydy odotetusti. Niin kuin nyt vaikka QuickTime, jota tarvitaan harmittavan monessa kohdassa jonkin liikkuvan kuvan näkemiseen, joskus myös äänen kuuntelua varten. Perus-PC:n vakio-ohjelmistoihinhan se ei kuulu. (Älkääkä edes kysykö RealPlayerista, sitä inhoan vähintään yhtä paljon.)

Oletusasetuksena, vaikka osaisikin asennusvaiheessa ruksia satunnaisotannalla jotain valintoina ohjelmaan yhdistettävistä tiedostotyypeistä päälle ja pois, QuickTime päättää olevansa koneen kaikkien äänitiedostojen herra. Sillä ei ole väliä, että käyttäjä on aikaisemmin valinnut vaikkapa Winampin huolehtimaan tästä tehtävästä – ehei, se on kaikki tai ei mitään. Vaikka kumpaankin ohjelmaan kävisi vielä käsin säätämässä tiedostotyypit kohdalleen, ei Winamp voi mitään vahvemmalleen, ja sitä paitsi ohjelman uumenista löytyy aina vielä yksi kohta, jossa asetukset ovatkin juuri toisin kuin käyttäjä halusi. Winamp-parka vaikenee kokonaan, kun koneella on QuickTime. Sen jälkeen ei auta, vaikka tiedostoja yrittäisi avata sen kautta käsin suoraan tiedostonimen syöttämällä. Ainoa, mikä auttaa, on QuickTimen tuhoaminen koneelta kokonaan. Kokeiltu on monet kerrat.

Lisäksi vihaan QuickTimen tapaa paitsi kahmia äänitiedostot itselleen, myös avata ne suoraan selainikkunaan. Mikä on sen masentavampi näky kuin pieni soitin keskellä ruutua? Ja ei, tässäkään kohdassa eivät asetusten säädöt auta. Kannattaa myös muistaa se, että harva peruskäyttäjä ryhtyy säätämään soittimia, tai edes osaa hakea ongelmaan ratkaisua.

Käytettävyyden perussääntö: anna kontrolli käyttäjälle. My music, my way.

7 Comments

  1. PA

    Tuo on ikävää, että Windowsilla mediatiedostoista on niin kova kilpailu, että kaikki ohjelmat yrittävä vuoron perään omia ne itselleen. Macillä asioista saa onneksi päättää itse, vaikka QT toki soittaa äänet suoraan selaimessa täälläkin. Enkä osaa vihata sitä, sillä se sentään toimii niin kuin sopisi olettaa. Muilla soittimilla kun äänen skippaaminen vaikka aiheuttaa käsittämättömän puolentoista sekunnin viiveen, vaikka kyse ei olisi striimistä.

    Ylipäänsä on huonoa PR:ää Applelle, että QuickTime Player etenkin Windows-versionaan on sellainen kuin on.

    Silti en usko, että ainoa vaihteohto ongelmaasi on QuickTime poistaminen. Onhan Windowsillakin jossain se ohjelma, josta pääsee säätämään, kuinka mikäkin tiedostomuoto avataan.

  2. Jani

    Minäkin vihaan QuickTimea samasta syystä ja käytän siksi QuickTime Alternativea yhdessä Media Player Classicin kanssa, RealMediaa varten vastaavasti Real Alternativea.

  3. Marjut

    PA: on, onhan sellainen ohjelma hyvinkin, mutta arvaapa auttaako vaikka sitä kautta säätäisi. Ei auta. Samalla leikkikentällä ei silti leikitä.

    Jani: Alternative? Kerro lisää.

  4. Marjut

    Kiitos! Tutkin hetimiten.

  5. PerttuT

    Allekirjoitan. QuickTime ja Realplayer kuuluvat ohjelmistoihin joissa eniten ottaa pannuun se, että ne ovat ohjelmistoja. Jos ne olisivat jotain fyysistä, niin ne voisi vaikka tuhota vasaralla, pudottaa kadulle kuudennesta kerroksesta, polttaa jossain uunissa tjms. Koska mieli tekisi.

    Winamp on alkanut saada samoja piirteitä, paisunut ja monimutkaistunut. Hermoja kuluttavien mediaohjelmistopläjäyksien maailmassa esimerkiksi foobar2000 on mielestäni tutustumisen arvoinen pieni ohjelma. Soittaa mp3 ja osaa soittolistat. Kuinka moni tarvitsee musiikkiohjelmaltaan jotain muuta? (http://www.foobar2000.org/)

  6. Dyro

    Minua pelottaa aina kun QuickTime alkaa soittaa mediatiedostoa selaimessa. Jostakin syystä koneeni kaatuu yhdessä tapauksessa kymmenestä, ja siinä on yksi tapaus liikaa. Sitten Windows haluaa raportoida virheestä jne jne.

    QuickTime ja RealPlayer ovat epäterveellisiä vaihtoehtoja, täytyy tutustua noihin kevyempiin tuotteisiin.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑