Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tapaushutkimuksia

Yksi käytettävyyden perusteeseistä on se, että tuotetta/palvelua pitäisi pystyä käyttämään – tämä nyt menee kenen tahansa tajuntaan. Kun tähän vielä lisätään pari adverbiä, vaikkapa sujuvasti ja virheettömästi, niin ollaan jo asetettu sellaiset tavoitteet, ettei niihin enää kovin moni pääsekään.

Noin yleisesti ottaen kotimaisia verkkopalveluita pystyy käyttämään kohtuullisen vähällä vaivalla, vaikkakaan ei virheettömästi, jos taitoja on ennestään, ja sivujen kanssa jaksaa nähdä vähän vaivaa. Näinhän ei tietenkään pitäisi olla, sillä silloin on menty vauhdilla metsään, jos käyttäjä joutuu ihmettelemään ja pähkäilemään sivujen toimintaa, tai ei saa tehtäväänsä, vaikkapa ostosta, suoritettua. Kukaan ei hyödy, päinvastoin. Mutta silti tällaisiakin turhaan verkonpainoina roikkuvia ja ihmisiä kiusaavia tekeleitä näkee. Murphyn lakiin kuuluu luonnollisesti se, että ko. sivustoihin törmää juuri silloin, kun on kiire, tai pitäisi muuten saada jokin asia selvitettyä mahdollisimman nopeasti.

Viimeisen viikon aikana tilanteita tuli vastaan kaksi: ensin olisi pitänyt selvitellä bussireittejä ja aikatauluja Matkahuollosta, ja päälle päätteeksi Whirlpool-merkkinen jääkaappini on alkanut oirehtia oudosti.


Tuumasta toimeen. Kun kuljetuspalvelusta on kyse, lienee kenen tahansa käyttäjän perustehtävä se, että halutaan selvittää milloin liikenneväline lähtee paikasta A paikkaan B, ja mitä se maksaa. Selvä kuin pläkki. Mutta onko tehtävän tekeminen helppoa? No ei todellakaan ole; ei ainakaan Matkahuollon sivuilla – jonne bussimatkailussa kohtuullisen harjaantumaton käyttäjä paremman tiedon puutteessa suunnistaa. Jos sivuston aikatauluhaulla on onnistunut paikallistamaan sopivat lähtöajat ja -paikat lukuisten eri vaihtoehtojen joukosta, on seuraava etappi yrittää selvittää mitä matka maksaa, sillä luonnollisestikaan hintaa ei mainita aikataulun yhteydessä.

matkahuolto-aikataulu

Turhaan ei ole Matkahuolto lisännyt lippuhinnoista kertoville sivuilleen erillistä Helsingistä lähtevien reittien hintoja, sillä normaali hintataulukko on kryptistä luettavaa pidemmän matematiikan lukeneellekin. Yhtäkkiä käyttäjän pitäisi tietää matkan pituus, mutta tietenkään sen mittaamiseen ei ole mitään työkalua. Ihan näin pitkälle peruskäyttäjän ajatus ei yllä, sillä jo pelkästään erilliseen ikkunaan avautuva, skaalautumaton hintataulukko saa leuan loksahtamaan. Taulukon alalaitaan skrollauksen päähän sijoitettu ”ohjeteksti” ei paljoa pelasta:

matkahuolto-viesti

Että jos voidaan tehdä asiat vaikeasti, niin tehdään sitten ilman muuta niin! Matka jäi kuitenkin tekemättä tällä erää. Ehkä aikataulujen ja hintojen selvittely onkin turhanaikaista nysväämistä: sen kun vain menee asemalle ja ostaa lipun seuraavaan lähtevään bussiin, hinnasta viis. Ja tässä oli vain pari ongelmakohtaa – armeliaasti jätän kertomatta, kuinka viime jouluna yritin selvittää miten lähetetään paketti rahtina Helsingistä… Kaiken ytimessä on kuitenkin se, että jos käyttäjiä olisi suunnitteluvaiheessa konsultoitu millään tavalla, olisi lopputulos taatusti toisenlainen. Mutta ehkä uudet sivut ovat jo työn alla. Näin toivon paitsi käyttäjien, myös Matkahuollon puolesta.

Koska en päässyt matkaan, keskityin kotihommiin. Jääkaappini, ilmeisesti jo jonkin aikaa palvellut iso rohmu, oli kehittänyt takaseinäänsä kunnioitettavan määrän jäätä, joka ei sinne kuulu. Lämpötila on oikea, ilmanvaihtoakin olen yrittänyt järjestää enemmän kuin ko. laitteille keskimäärin, mutta ei auta. Koska laitteen käyttöopasta ei ole enää tallessa, tuli mieleen, että ehkäpä valmistajan sivuilta sellainen löytyy. (Sivumennen sanoen: Whirlpoolin suomenkielisiä sivuja on turha yrittää löytää muilla hakukoneilla kuin Googlella.) Ja siellähän se! Käyttöohjekopion voi tilata tai ladata, jos tietää/löytää laitteen ”12-numeroisen NC-koodin”, minkä onnistuin paikallistamaan. Mutta käyttöohjetta ei löytynyt, kenties laitteen iän takia, joten Whirlpool tarjoaa ladattavaksi sijalle ”yleisen käyttöohjekopion”.

whirlpool-tilaus

Tämä näky kohottikin sitten jo käyttäjän kulmakarvoja, jos kohta sivut nyt eivät muutenkaan esitä suunnittelun huippuhetkiä edes IE:llä, jolla niitä pitäisi käyttää, jos mielii optimoida käyttökokemuksen. Vasemman laidan pieni valikko ei sisällä yhtään mitään, latauskielivaihtoehtoja on tasan yksi, eikä Jatka-nappia painettaessa tapahdu mitään. Ei edes IE:llä. Se niistä ohjeista siis.

Mutta sitkeä sissi kun olen, niin ajattelin lähettää aiheesta palautetta. Virhe!

whirlpool-yhteys

Turha kai sanoakaan mitään tämän lomakkeen toimivuudesta. Sen verran oli kuitenkin jaksettu kikkailla, että hiiren vieminen navigointivalikon päälle sai koko lomakkeen katoamaan. Tämän hassunhauskan ja ah, niin kätevän toiminnallisuuden olen nähnyt muuallakin, mutta en kehtaa sanoa missä.

whirlpool-valikko

En ole ihan heti ostamassa jääkaappia tai muutakaan kodinkonetta, mutta sellainen on ihmisen mieli, että tämäkin kokemus eittämättä ostopäätökseen vaikuttaisi. Sitä sietäisi ajatella useammassakin firmassa, joka tällaisia tekeleitä verkkoon syytää. Sinänsä pienistä, helposti korjattavista ja vältettävistä virheistä saattaa joskus tulla tulva, jonka patoaminen ei välttämättä enää olekaan niin helppoa.

3 Comments

  1. Timo L.

    Eilen päätin päivittää langattoman reitittimeni (D-Link) firmwaren, koska verkko putoili jatkuvasti. No, eipä sitä firmwarea valmistajan sivuilta helposti löytynyt. Joka maalle on omat sivunsa ja joka maassa tietysti myydään eri malleja. Suomenkieliseltä sivulta omistamaani mallia ei kätevästä pudotusvalikosta löytynytkään jostain kumman syystä. Tarpeeksi kauan kun kolusin, löysin mallini toisen sivun pudotusvalikon kautta. Hieman hankalaa. No, eipä firmwareakaan pitäisi kenen tahansa tumpelon lähteä päivittämään.

    Onneksi näitä hankalia sivuja tulee nykyään yhä vähemmän vastaan. Jossain päin on ilmeisesti mennyt sanoma perille. Viime kädessä taitaa vain olla niin, että vaikka rautalangasta väännettäisiin ja kädestä pitäen ohjattaisiin, niin aivan kaikilla käyttäjillä ei silti se suuri ratas pyörähdä. Nämä esimerkit kääntävät kuitenkin syyllistävän sormen selvästi sinne suunnittelupuolen suuntaan.

  2. Marjut

    Vähemmän joo – mutta sitten kun tulee, niin tulee kyllä tosi yllättävissä käänteissä. Aika monet tuommoiset tuotemerkkisaitit ovat vielä varsin surullista nähtävää. Siellä ei olla vielä tajuttu, että kansa vaeltaa verkkoon lisätietoa etsimään.

  3. Tero Heiskanen

    Matkahuollon tapaukseen voi olla ihan järkevä syykin(yrityksen näkökulmasta), mikä minusta vaikuttaisi olevan usein taustalla(tässä tapauksessa voi olla myös huono suunnittelu): jos et saa selville hintaa niin et ainakaan jätä ostopäätöstä tekemättä kalliin hinnan takia. Tai melkein vastaava: jos hintatieto on erittäin vaikeasti saavutettavissa niin joudut käymään kaikki mahdolliset paikat web-sivustolla ja saatat kiinnostua jostain mitä et ollut aiemmin etsimässäkään. Yleensä, jos etsin tuotteen hintaa yrityksen tuoteinfosta ja hinta on selkeän tahallisesti piilotettu, teen johtopäätöksen, että hinta ei vastaa käyttöarvoa ja vaihdan tuotteen tarjoajaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑