Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Liika on liikaa

Helsingin Sanomissa uutisoitiin (€) viime viikolla tekstiviesteistä, jotka saattavat jäädä kännykkään häiriköimään tai pahimmassa tapauksessa jumittaa koko puhelimen:

”Ulkomaille tai ulkomailta lähetetty tekstiviesti saattaa jäädä teknisen vian vuoksi häiriköimään kännykkään useiksi päiviksi. Jos viestin lähettämisestä vastannut operaattori ei saa viestiä välittäneeltä ulkomaiselta operaattorilta kuittausta siitä, että viesti on mennyt perille, operaattorin verkko voi jatkaa viestin lähettämistä päiviä, jopa viikkoja.”

Samassa uutisessa mainittiin, että viestitulvan saa katkeamaan vain ottamalla yhteyden viestinlähettäjään ja operaattoriin. No, tänään uutista kommentoitiin mielipidepalstalla varsin tietävään sävyyn kertomalla, että tekstiviestitulvan saa kyllä lopetettua itsekin (€) vaihtamalla palvelevaa verkkoa, niin kuin kirjoittaja oli vastaavassa tilanteessa tehnyt. Hyvä juttu, jos sen osaa. Kuinka moni kännykän käyttäjä tietää, miten verkkoa vaihdetaan? Tunnustan heti, että ainakaan itselläni ei ole moisesta aavistustakaan, ja uskaltaisin veikata, etten ole ainoa. Kuinka moni tietää, että moinen on ylipäätään mahdollista? Voi olla, että kännykän syytäessä jatkuvasti lisää viestejä Pertti Peruskäyttäjän puhelimeen on huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto sulkea koko masiina, tai blondisti lyödä kädet silmille ja huutaa apua. Siinäpä vasta kauhuskenaario!

9 Comments

  1. AOK

    Verkonvaihtomahdollisuudesta taitavat olla tietoisia vain me nörtit, jotka koluamme kaikki valikot ja muut sopukat läpi heti, kun saamme uuden laitteen kätösiimme.

  2. Jani

    Pikalukukierroksellani hyppäsin sitaatin yli ja ajattelin, että onko nykyisissäkin kännyköissä vielä näitä ominaisuuksia, että sopivan koodin sisältävän teksiviestin sellaiseen lähettämällä saa koko luurin sekaisin. Itelläni näet oli vielä vain vähän aikaa sitten Siemensin M35, ja sen sai sopivasti sorvatulla viestillä sellaiseen jumiin että piti akkua käyttää irti: http://www.theregister.co.uk/2003/03/20/text_message_freezes_siemens/

    Mutta tässä olikin sitten näköjään kyse pikemminkin verkko-operaattoreiden kuin puhelinten bugista.

  3. Marjut

    Tosin minullakin olisi (ja on ollutkin) varmaan viasta riippumatta ensimmäisenä reaktiona kiskoa akku irti ja buutata koko masiina. Tiedä sitten auttaisiko se asiaa mihinkään suuntaan.

  4. Ilkka

    Tässähän taisi olla kyse siitä, että viestin lähettänyt oli vaihtanut verkkoa Saksassa, jolloin kuittaus viestin perillemenosta oli tullut paremmin perille lähettäjäpään operaattorin viestikeskukseen.

    Kyllähän ulkomailla kannattaa käsin valita minkä operaattorin valitsee, ainakin jos on itse vastuussa laskujen maksamisesta. Ongelmana vaan usein on, ettei sitä useinkaan tule etukäteen selvittäneeksi kenen verkko on halvin ja ominaisuuksiltaan sopiva.

    Vastaanottaja on näissä tilanteissa kyllä aika avuton, kun viestitulvaa ei itse oikein millään saa poikki.

  5. Stello

    Olisi kiinnostavaa kuulla, mista maista ja mista verkoista tuollaisia ongelmia on aiheutunut.

    Ma kommunikoin paljon tekstiviesteilla Suomeen (muutamaan eri vastaanottajaverkkoon, parista eri irlantilaisesta verkosta), eika ole ollut koskaan ongelmia. Italiassa verkko vaihtui 4-5 eri vaihtoehdon valilla, riippuen siita missapain olimme, eika sieltakaan ollut mitaan tekstariongelmia Suomeen tai Irlantiin.

  6. Marjut

    Ilkka, ehkä vielä suurempi ongelma näin käyttäjän kannalta on se, ettei kovinkaan moni tiedä, kuinka operaattori valitaan käsin tai millään muullakaan tavalla – tai että sen voi ylipäätään tehdä.

  7. Ilkka

    Marjut, olet tietysti aivan oikeassa. Nykyistä paljon parempi käli voisi mennä jotenkin siten, että kun koti(operaattorin) verkko lakkaa kuulumasta, niin puhelin etsisi hiljaisesti kaikki roaming-sopimuksella oman operaattorin kanssa toimivat verkot hinta- ja ominaisuustietoineen ja kysyisi tämän jälkeen minkä näistä käyttäjä haluaa valita (mikäli vaihtoehtoja on useita).

    Vähän matkustelevalle verkon valinta -ominaisuus ei ole juurikaan tarpeen, joten ei sitä kannattane kovin esille nostaa valikoissa.

  8. Marjut

    No just näin. Haasteena olisi tietysti se, miten tuon kaiken voi esittää käyttäjälle niin, ettei heti mene sormi suuhun, mutta ideasi on mitä parhain.

  9. Timo L.

    Kun puhelimessa on sen seitsemänsataa ominaisuutta, niin niitä kaikkia ei ihan helposti saada siihen esille ilman, että se käyttäjä itse hieman perehtyy etukäteen sen vehkeen toimintaan tai lukee sitä manuaalia. Suurin osa kun ei edes tiedä, mitä se verkon valinta tarkoittaa (ja kukapa sitä ohjekirjaa lukisi).

    Useimmiten tällaiset harvemmin tarvittavat asetukset on tarkoituksella kätketty tiettyjen valikoiden taakse, etteivät ole jokapäiväistä käyttöä häiritsemässä ja hämmentämässä tietämätöntä käyttäjää. Itse olen verkon valintaa tarvinnut vain ulkomailla halutessani paremmin kuuluvan tai halvemman verkon. Puhelin osaa usein kyllä itse valita sen oikean verkon, jonka operaattorin kanssa suomalaisella operaattorilla on sopimus.

    Mallista ja merkistä riippuen verkon valinta löytyy yleensä paikasta asetukset -> verkkoasetukset. Loogista, eikö?

    Omassa luurissani Settings -> Connectivity -> Mobile networks. Jos tuo on liian vaikea paikka, niin mikäs sitten?

    Sitten pitäisi vielä ymmärtää se, että aina sitä verkkoa ei voi vaihtaa, koska sinne kilpailevan operaattorin verkkoon on pääsy evätty. Ainakin Suomessa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑