Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Ubiikin ihmisen mallia etsimässä

Kun muutamaltakin postilistalta on tipahtanut tieto Tekesin juuri käynnistyneestä Ubicom – Jokapaikan tietotekniikka -aiehausta, tuli samaan saumaan sopivasti myös Dan Safferin lyhyt pohdiskelu lukemansa kirjan perusteella eri sukupolvien teknologiatuotteista ja siitä, miten ne kuvastavat kutakin sukupolvea. Saffer hahmottelee jaottelua näin:

  • Greatest Generation (1940s-50s): ENIAC and mainframes.
  • Silent Generation (1960s-early 70s): Ethernet, input devices (mouse), Xerox PARC innovations.
  • Baby Boomers (1970s-1980s): Personal computer, commercial GUI, internet protocols.
  • Generation X (1990s-2000s): Commercial internet, web browsers.
  • Generation Y (2000s-2015?): Mobile, social networking, ???
  • Millenials (2015?-2030?): Ubicomp? robots?

Ja jatkaa:

”What would be interesting to me would be to map the characteristics that Strauss and Howe [kirjan kirjoittajat] attribute to each generation and see if the technology (and products based off that technology) that they produced reflect those generational characteristics. For example, is the baby boomer’s self-centeredness reflected in the idea of a personal computer? Is the angst and irony of Gen X reflected in the web browser?”

Ei tunnu ihan tuulesta temmatulta, että PC kuvastaisi individualismin aikaa, ja tämän aikakauden sosiaaliset verkot ja monenlainen mobiili jakaminen modernia tapaa palata yhteisöllisyyteen. Tämän ajatusmallin mukaan: minkälaisia sukupolven piirteitä heijastelee ubiikki-ajattelu, kaikkialla läsnä oleva tietotekniikka, jossa enää keskenään eivät keskustele vain ihmiset, vaan myös laitteet? Minkälaiset piirteet ja taidot tulevaisuudessa korostuvat? Mihin asemaan tämä asettaa vaikkapa sen kansanosan, joka ei tunne tietotekniikkaa, eikä juuri tekniikkaa muutenkaan?

Elisa taisi takavuosina olla edellä aikaansa hokiessaan kaikkialla, kaiken aikaa, kaikkien kanssa.

2 Comments

  1. nieminensundell

    Eli ajatuksena on, että kukin sukupolvi kirjaa ajan hengen laitteisiin niitä suunnitellessaan? Ehkä… Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei mainframe kuvaa sukupolvea, koska tietokoneet eivät olleet jokatytön käytössä. Nyt on listattu nimenomaan digitaalista tietotekniikkaa, vaikka kuvaavampaa ko sukupolvelle olisi saattanut olla auto, televisio tai kirjoituskone.

    Elisan hokema kuvaa erittäin hyvin aikaamme, se ei vain ehkä ollut paras mahdollinen viesti suoraan kuluttajille omituisten mielleyhtymiensä takia.

  2. Marjut

    Digitaalisen tietotekniikan listaaminen lienee ollutkin kirjoittajan päämääränä, sikäli listalta puuttuu vaikkapa tuo auto. Mitä tietokoneisiin tulee, niin eiväthän ne ole jokatytön käytössä vieläkään! Tänä aamuna korvaan tarttui uutinen, jonka mukaan 10% suomalaisista ei ole koskaan ollut tekemisissä tietokoneiden kanssa (tms.). Mulle tulee lähinnä mieleen se, että kuinka paljon esimerkiksi ubiikki eriarvoistaa ihmisiä entisestään?

    Mitä taas Elisaan tulee, niin ubiikissa kontekstissa, tässä hetkessä tai ensi vuonna, mainos saattaisi toimia paremmin, ilman kummallisia konnotaatioita.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑