Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Lisää postia laatikkoon

Ei ole uutiskirjeiden voittanutta, on Nielsen Norman Groupin viimeisimmän tutkimuksen lopputulos.

”Users have highly emotional reactions to newsletters. […] The positive emotional aspect of newsletters is that they can create much more of a bond between user and company than a website can. The negative aspect is that usability problems have much stronger impact on the customer relationship than they normally do.”

Uutiskirjeisiin siis suhtaudutaan tunteella, ja toimiakseen niiden olisi oltava yksinkertaisia ja helppoja. Tämä väite on helppoa allekirjoittaa. Kaksiviikkoiskolumnissaan Nielsen syventää tutkimuksen tuloksia kertomalla, ettei RSS-syötteistä ole vielä uutiskirjeiden haastajiksi, eikä vain siksi, että koko konsepti on useimmille vielä vieras:

”[… ] some of our users resented the fact that news feeds are divorced from the context of the publisher’s website. They preferred the serendipity that came from visiting a full-fledged website that offered additional content beyond the current headlines. […] Feeds are a cold medium in comparison with email newsletters. Feeds do not form the same relationship between company and customers that a good newsletter can build.”

Tuloksissa ei puhuta mitään eri sähköpostiohjelmien vaikutuksesta kirjeiden lukemiseen, ja muutenkin tulokset ovat jotenkin kummallisia. Niiden mukaan monet käyttäjät esimerkiksi säilyttävät saamansa sähköpostikirjeet, mikä tuntuu hullunkuriselta, kun samalla puhutaan postilaatikon täyttymisestä ja informaatioähkystä. Vaikuttaa aika irrationaaliselta säilyttää nopeasti vanhenevaa tietoa (puhutaanhan uutiskirjeistä).

Uutiskirjeiden lukemisen voidaan katsoa jo vakiintuneen, mutta samalla ainakin tämä käyttäjä on vaihtanut yhä useammin kirjeen uutissyötteeseen, sillä minulle sisältö on tärkeämpää kuin kuoret. On suuria vaikeuksia kuvitella, että kirjeitä tilattaisiin siksi, että niitä on kiva katsella. Kirjeiden ylivertaisuus suhteessa RSS:n käyttöön taitaakin kertoa enemmän siitä, että tilaaminen on luvattoman vaikeaa ja että käyttäjät vierastavat kolmikirjaimisia lyhenteitä, ennen kuin ovat kokeilleet ja huomanneet niiden näppäryyden käytännössä. Siinä samalla kun saattaa roskapostin määräkin vähentyä.

7 Comments

  1. pni

    Kunhan kalenterit, meiliohjelmat ja selaimet paremmin tukevat RSS, ics ja vcs formaatteja olen varma että niiden suosio kasvaa.

    En ole jalkapallofani, mutta olen kuitenkin aika innoissani http://www.icalshare.com/ saitin tarjoamasta suoraan kalenteriin tilattavasta mömmömkupin aikataulusta joka näyttää mitä matseja on tulossa ja kun peli on pelattu päivittää vielä kalenteriin tiedon ottelun tuloksesta.

    Vastaavaa on FiMUG tarjonnut jo jonkin aikaa. Ja tietenkin sitten on vielä Google Calendar jota voi tilata suoraan kalenteriin. Mäkissä siis.

    Luulenpa että kun microsoftin ohjelmat rupeavat tukemaan näitä formaatteja paremmin, kasvaa suosiokin. Siihen asti suuret Windowskäyttäjäryhmät ovat tietämättömiä uusista mahdollisuuksista.

  2. Marjut

    Aivan totta: ehkä Microsoft tulee ja pelastaa, ja Outlookiin ympätään ennen pitkää myös syötteenlukija! Toivottavasti se vain olisi kätevämpi käyttää kuin muinainen uutisryhmien lukeminen.

  3. PA

    Nielsen vain selittlee, miksi sillä ei ole omaa blogia…

    Tilaan Talentumin päivittäisiä uutiskirjeitä ja usein nakkaan ne suoraan roskiin, jos minulla ei satu olemaan aikaa lukea niitä sillä sekunnilla, kun saapuvat. Syöitteissä kontrolli säilyy minulla itselläni. (Myös Apple kutsuu mainoksiaan uutiskirjeiksi, mutta ne on ohjattu suoraan roskiin.)

    Vistan IE ainakin ymmärtääkseni sisältää tuent syötteille.

  4. Marjut

    PA, juuri tuosta samasta syystä minäkin käytän mieluummin syötteitä. Plus että vihaan html-muotoisia sähköposteja (olenkohan maininnut tästä jo tarpeeksi monta kertaa?).

    P.S. Kirjoititko kommenttisi selvinpäin? ;-)

  5. Sami O

    Tottakai syötteet ovat kylmiä ja kasvottomia, se on niiden pointti. Nielsen sekoittaa puurot ja vellit. Uutiskirjeitä ja syötteitä ei kannata sellaisenaan verrata keskenään, sillä ne palvelevat eri tarpeita. Ne jotka haluavat vain tiedon käyttävät syötteitä, ne jotka haluvat myös kontekstin tilaavat uutiskirjeitä. Meitä on moneksi, toiset nauttivat Stokkalla vaeltelusta ja tavaratalon kontekstista, toiset vain siitä että saavat ostokset tehtyä mahd.nopeasti

    Itse tilasin ennen syötteitä uutiskirjeitä, koska se oli tapa saada suht’ ajantasaista tietoa nopsaan, nyt syötteet täyttävät tuon roolin. En ole koskaan välittänyt siitä tauhkasta jolla tieto sokerikuorrutetaan.

  6. PA

    Marjut, kirjoitin kyllä. Pari typoa lipsahti tosiaan mukaan.

    Hitto, näinkö rappioilla on maineeni…

  7. PA

    Äh, taas tuli typo ja vielä kesken koulupäivän.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑