Eilen julkistettiin Suomen Akatemian ja Tekesin tieteeseen, teknologiaan ja yhteiskunnan näkymiin keskittyneen FinnSight 2015 -ennakointihankkeen asiantuntijaraportti (pdf), jonka tekijäjoukossa oli 250 suomalaista ykkösasiantuntijaa. Raportin mukaan 10 lähivuoden aikana ubiikkiin tiedonvälitykseen ja hakuun perustuvat palvelut kehittyvät voimakkaasti – kaikessa tässä tarvitaan ihmisten tarpeista lähtevää tieteen ja teknologian yhteistyötä.

Kymmenessä paneelissa toteutetun hankkeen teemoina oli mm. oppiminen ja oppimalla uudistuva yhteiskunta, tieto ja viestintä sekä ymmärtäminen ja inhimillinen vuorovaikutus, joissa määriteltiin yhteensä noin 80 osaamisaluetta, joihin Suomen tulisi tulevaisuudessa erityisesti panostaa. Allekirjoittaneen näkövinkkelistä Tieto ja viestintä -paneeli on se kiinnostavin, sillä sen listaamien osaamisalueiden joukosta löytyy mm. sellaisia kuin vuorovaikutus, käytettävyys ja käyttöliittymät sekä tiedon louhinta, analysointi, hallinta ja haku. Tulevaisuudessa tietoliikenne pysyy ykkösalueena, jossa mobiilisuus näyttelee tärkeää osaa, kun päätelaitteet yhdentyvät. Käyttäjätietoa ja käytettävyyden tutkiminen on ei ole kuitenkaan vain tietotekniikan keskeinen alue, vaan lähtökohta kaikelle innovaatiotoiminnalle. Raportin sanoin:

”Menestyksellisen innovaatiotoiminnan lähtökohtana on asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden ymmärtäminen ja ennakointi. Tarvitaan uutta tietoa ja ymmärrystä ihmisestä, kuluttajista ja käyttäjistä, käytöstä ja toimivuudesta sekä ennakointia ja ymmärrystä elämäntapojen muutoksista, sekä markkina-ja markkinointiosaamista. Asiakas- ja käyttäjälähtöinen ajattelu edistää ja nopeuttaa innovaatioiden käyttöönottoa. Palvelualoilla ja perinteisessä teollisuudessa asiakas- ja palvelulähtöisyys luovat pohjan liiketoimintakonseptien uudistamiselle, tuottavuudelle ja uudenlaiselle kilpailuedulle.”

[via, via]