Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kuinka sähköinen asiointi tekee elämästä helpompaa

Onnellisen perhetapahtuman johdosta olen viime aikoina joutunut asioimaan mm. vakuutusyhtiön kanssa, ja puhelimessa viihtymätön ihminen kun olen, olen mieluusti hyödyntänyt mahdollisuutta hoitaa asioita internetissä. No, jos totta puhutaan, niin taisin yrittää ensin puhelua, mutta viiden minuutin jonotus koetteli sietokynnystä sen verran, että verkkopalvelu tuntui houkuttelevammalta vaihtoehdolta myös kukkarolle.

Edellisestä kerrasta olikin jo vierähtänyt pari vuotta. Siinä välissä olin ehtinyt kokeilla kuinka kätevää ja nopeaa on jättää verkossa vakuutuskorvaushakemus (not!), mutta täytyy sanoa, ettei yksinkertainen korvauspaikan osoitteen muuttaminen ole yhtään sen kivuttomampi toimenpide. Verkkopalvelut kehittyvät ilmeisesti jossain muualla kuin minun käyttöympäristössäni. Näin helposti se käy:

Vaihe 1:

  1. Ensin yritetään muistaa mikä olikaan vakuutusyhtiö, jonne kotivakuutuksesta maksetaan. Vakuutusnumeroa yritetään etsiä siltä varalta, jos sitä jossain vaiheessa kysyttäisiin. Luonnollisesti se on jossain huolella mapitettuna, mutta missä?
  2. Etsitään vakuutusyhtiön kotisivut.
  3. Vietetään vartti etsiskellen kotisivuilta mahdollisuutta tehdä osoitteenmuutos.
  4. Kirjaudutaan sisään vakuutuskansioon verkkopankin tunnuksilla.
  5. Annetaan tunnusluku.
  6. Yritetään löytää verkkopalvelusta paikka, jossa yhtiötä voisi lähestyä. Paikallistetaan se.
  7. Täytetään osoitteenmuutoslomake pitkän mietinnän jälkeen, sillä sen ohjeistus on vähintäänkin epäselvä (kyllä, sekin on mahdollista näin monimutkaisen asian ollessa kyseessä). Lähetetään viesti.
  8. Annetaan tunnusluku toistamiseen ja saadaan kuittaus viestin lähetyksestä.
  9. Kirjaudutaan vakuutuskansiosta ulos ja jäädään kuulolle.

Vaihe 2:

  1. Saadaan vuorokausi myöhemmin tekstiviesti ja sähköpostia siitä, että vakuutuskansioon on tullut viesti.
  2. Kirjaudutaan taas vakuutuskansioon sisälle tunnuksilla ja tunnusluvulla.
  3. Etsitään tietoa siitä, missä uusi viesti on. Kansiossa sitä ei ilmaista mitenkään, vaan kaikki näyttää samalta kuin ennenkin.
  4. Löydetään viesti viestilaatikon inboxista (ai, siellä oli sellainenkin?).
  5. Luetaan viesti ja todetaan, että osoitteenmuutos oli käsitelty juuri sillä tavalla pieleen, kuin muutosta tehdessä oletettiin, mutta kun muutakaan vaihtoehtoa etenemiselle ei ollut.
  6. Vastataan viestiin ja oikaistaan virheellinen tieto. Lähetetään viesti.
  7. Annetaan tunnusluku toistamiseen ja saadaan kuittaus viestin lähetyksestä.
  8. Kirjaudutaan vakuutuskansiosta ulos ja jäädään kuulolle.

Vaihe 3:

  1. Saadaan vuorokausi myöhemmin tekstiviesti ja sähköpostia siitä, että vakuutuskansioon on tullut viesti.
  2. Kirjaudutaan taas vakuutuskansioon sisälle tunnuksilla ja tunnusluvulla.
  3. Osataan jo etsiä viesti oikeasta paikasta ja todetaan, että asia oli sittenkin hoidettu oikein heti ensimmäisellä kerralla, vaikka ensimmäinen asiaa hoitanut virkailija muuta väitti.
  4. Kiroillaan hetki ja kirjaudutaan vakuutuskansiosta ulos.
  5. Päätetään hoitaa homma seuraavalla kerralla puhelimitse.

2 Comments

  1. Tapastelija

    Entäpä espanjalaisen pankkitilin lopettaminen? Verkon kautta ei onnistu, ei puhelimitse, eikä edes menemällä konttoriin. Pitää vääntäytyä 700 kilometrin päähän samaan konttoriin, jossa tili on joskus 8 vuotta sitten avattu. Hmmm…

    Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan mukana pitää olla alkuperäinen pankkikirja (kyllä, täällä käytetään vielä niitä kirjoja, johon printataan kaikki tilitapahtumat ja joka toimii samalla ainoana tosi virallisena tositteena siitä että tili on todellakin sinun). Ja ei se vielä mitään, pitäisi olla mukana vielä kaikki tiliin liitetyt pankki- ja luottokortit.

    Onnistui kuitenkin tällä kertaa ilman tuota pankkikirjaa, sillä virkailija oli sattumalta avovaimon lapsuudenystävä. Suhteilla hommat hoituu helpommin :-)

  2. Marjut

    Uaah, ei käy kateeksi! Suhteilla maailma pyörii, tosiaan. Olisivatkohan minunkin vakuutusasiani hoituneet helpommin syntymäkaupungin tutun vakuutusvirkailijan kanssa asioidessa?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑