Nyt kun etnografiaa ja etnografisia tutkimuksia punkee joka nurkasta, olikin vain ajan kysymys milloin hommaan kehitellään myös tietokoneohjelma. Yritysmaailmassa etnografia on toivottoman hidas menetelmä, jota työkalun käytön toivotaan nopeuttavan, kertoo The Ethnography of Marketing -artikkeli. Markkinoinnissa käytetty, mutta ihan hyvin myös käytettävyyteen soveltuva User Insight Tool onkin suunniteltu vastaamaan nimenomaan yritysten tarpeisiin. Akateemikoilla voi tietysti olla sanansa sanottavana siitä, voidaanko tällaista ”nopeutettua etnografiaa” ylipäätään pitää tieteellisesti validina menetelmänä, mutta jos sillä syntyy tuloksia, niin kaipa se ajaa asiansa. Toisekseen minkä tahansa menetelmän päivittäminen tälle vuosituhannelle on kannatettava teko.

”Researchers decide what human behaviors they want to observe. They give observers disposable cameras to take photos of those activities. With pictures in hand, researchers talk to the people using a standard framework outlined in their field notebooks. The goal is to understand each person’s activities over a number of dimensions such as comfort level and product use. The notes are analyzed and entered into the software along with general insights and the original field notes. The software lets the researchers look for similarities among all the insights gleaned from the different subjects. It organizes them graphically on the computer screen so large patterns of similarities appear as dense patches or clusters. The value of clustering is that it can reveal hidden patterns of behavior.”

Paljon tuntuu vettä virraneen Aurajoessa sen jälkeen, kun itse joskus esihistoriallisella aikakaudella käytin vähän vastaavaa softaa gradua vääntäessäni. ANTHROPAC-nimisellä ohjelmalla oli mahdollista analysoida laadullista dataa tietokoneen avustuksella. Olin niin outolintu sitä käyttäessäni (tutkimusaiheesta puhumattakaan), että graduohjaajakin piti hankkia toisesta yliopistosta. Nyttemmin silloin levykkeelle mahtunutta ohjelmaa on vaikea katsoa nauramatta, mutta ilmeisesti se on käytössä edelleen. Olisikin mielenkiintoista kokeilla miltä päivitetty versio vaikuttaa – etenkin kun omat koneenkäyttötaidot ovat kohentuneet noilta ajoilta noin 300 prosenttia.