Paluu arkeen. Skrubussa kirjoitettiin eilen verkkokauppatarvehierarkiasta, jossa tarpeet asetetaan maslowilaiseen hierarkiapyramidiin: alimpana ja suurimpana tekijänä on sisältö, jonka jälkeen järjestyksessä tulevat toiminta, turvallisuus ja hännänhuippuna ulkonäkö. Pni kirjoittaa:

”Verkkokaupan ulkonäkö ei sellaisenaan vaikuta siihen ostanko sieltä vai en. Tietenkin on kiva että putiikki on miellyttävän näköinen, mutta tärkeämpiä ovat siis sisältö, toiminta ja turvallisuus. Ulkonäkö vaikuttaa kaupan mielikuvaan. Tuntuuko se uskottavalta, kalliilta vai epäilyttävältä. Mutta se on vain tunnetta, toisille se tarkoittaa paljon, minulle hyvin vähän. Verkkokaupassa [on] muita tärkeämpiä ominaisuuksia.”

Mutta kuinka hyvin yritykset ovat perillä näistä asiakkaiden tarpeista ja toiveista? Aika kehnosti, mikäli tuoreinta brittiläistä tutkimusta on uskominen: Benchmark Report shows 2004 ECommerce Mistakes persist. Helppokäyttöisyys ei ole alkuunkaan itsestäänselvyys, eivätkä sellaiset Skrubussakin listatut ominaisuudet kuin tuotteiden vertailu, selailu ja toimiva haku. Oikeiden tuotteiden löytäminen ei ole helppoa, koska iso osa yrityksistä käyttää erilaista terminologiaa kuin asiakkaat: on aika turhauttavaa yrittää löytää verkkokaupan sadan eri kategorian joukosta juuri se oikea, eivätkä edes samaa tuotetta kauppaavat liikkeet ryhmittele ja nimeä niitä samalla tavalla. Aika lailla perusasioiden parissa siis liikutaan, edelleen.

Innokkaana verkossa shoppailijana olen valmis allekirjoittamaan Pnin tarvehierarkialistauksen, jos kohta turvallisuus, tai mielikuva siitä, on kenties vieläkin tärkeämmässä roolissa. Etenkin nopea selaamismahdollisuus on tärkeää, ja olen hyvin ihastunut esimerkiksi Amazonin ehdotuksiin juuri minulle sopivista tuotteista (olkoonkin, etteivät ne läheskään aina osu maaliin). Eniten käyttämiini verkkokauppoihin on hiljattain tullut kätevä mahdollisuus katsoa koko kategorian tuotevalikoimaa kerralla, ei vain sivu sivulta selaten – tätä ominaisuutta arvostan korkealle. Maksamisvaihe on sikäli kriittinen, että se saattaa romuttaa koko potentiaalisen kaupanteon. Jos maksamislinkin klikkaus avaa uuden ikkunan uudessa osoitteessa, vielä aivan erinäköisellä sivustolla, on erittäin todennäköistä, että ostamatta jää. Verkkokaupan ulkonäkö, se on tosiaankin suhteellisen merkityksetön, kunhan se ei tule itse ostamisen tielle: tekstiä on pystyttävä lukemaan ja sivuilla liikkumaan ilman kehyksiin upotettua sisältöä. Kehyksiä näkee vielä harmittavan paljon.

Itse raportissa on tarjolla myös suunnittelumalleja yleisimpien kämmien välttämiseksi – maksusta, tietenkin. Ihan ilmaiseksi samankaltaisia malleja voi kuitenkin tutkia vaikka Welie.comissa.