Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Upotettu ja arvaamaton

YouTube on kiva keksintö, jonka parissa on tullut vietettyä monta hauskaa hetkeä.

Mikä taas ei ole yhtä mukavaa on se, että ihmiset ovat alkaneet tuupata videopätkiä kotisivuilleen ja blogeihin ennätysvauhtia. Kaikki on hyvin niin kauan, kun video ei ala automaattisesti latautua sivulle saavuttaessa, mutta valitettavan usein se tekee juuri niin. Käyttäjällä ei ole minkäänlaista kontrollia, kun sivu yhtäkkiä juuttuu niille sijoilleen niin pitkäksi aikaa, kunnes video on valmis – ja sitten se jo pärähtääkin käyntiin. Erityisen epämiellyttävää tämä on silloin, kun video on upotettu sivulle, jolla saatetaan vierailla jopa useampia kertoja päivässä: eihän sitä videota kukaan jaksa moneen kertaan katsoa, saati odotella ja pysäytellä! En uskalla edes kuvitella kuinka homma sujuu mobiililaitteella surffaillessa, tai kuinka ruudunlukija reagoi. Pelkään pahinta.

Siispä: annetaan se kontrolli käyttäjälle, ja jätetään autoplay pois käytöstä. Silloin jokainen voi vapaasti valita katsooko videota vaiko ei, eikä käyntiä tarvitse jättää välistä selaimen jumittamisen, kovien äänten tai vanhan kertauksen pelossa.

5 Comments

  1. PA

    TJEU Apple.com etusivu viimeisimmän mainoskampanjan aikaan. Tuo sentään latautui kohtuullisen nopeasti, mutta kovin helposti sitä ei saanut sei. Nykyään siellä taitaa olla vain staattisia MacBookin kuvia.

  2. Marjut

    Jotenkin tuntuu siltä, että näistä upotetuista videoista on tulossa webkaksnollan popuppeja.

  3. Tassu

    Erittäin hyvä huomautus! Yleisestikin kontrollin säilyttäminen käyttäjällä on hyvä juttu, niinkun kai käytettävyysasiantuntijatkin opettavat.

    Toinen minua suunnattomasti ärsyttävä ominaisuus ovat ne mainokset, jotka leijuvat webbisivun päällä ja joiden sulkemiseksi ne pitää ehtiä saada kiinni hiirellä. Niiden tarkoitus kai on ollakin häiritseviä, jotta mahdollisimman moni ehtii sen huomata.

  4. Digi

    Millähän YouTuben toiminta jatkossa rahoitetaan? Voi tulla pätkien eteen pakollinen mainoskatko…

  5. Marjut

    Tassu, yleensä ne mainokset ovat niin häiritseviä, että saattaa jäädä toinen käyntikerta väliin… Jännää se, että jatkuvasti kaikissa mahdollisissa tutkimuksissa juuri varoittamatta esiin pompahtelevat mainokset saavat käyttäjiltä eniten pyyhkeitä, ja silti niitä jaksetaan sivuille liimailla. Ei kiva!

    YouTuben rahoituksesta ei ole mitään hajua. Millähän sitä on tähän saakka rahoitettu? Ja kuka?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑