Aikoinaan sosiologiaa opiskellessani meidän opiskelijoiden keskuudessa oli hyvinkin suosittua muistaa mainita se, kuinka sosiologi on akateemisten ”yleismies Jantunen”, jonka koulutus taipuu vähän kaikkeen, mutta ei spesifisti mihinkään. Että kuinka sosiologian koulutusohjelmasta valmistuneet ovat ikään kuin saaneet vasta sen pohjakoulutuksen, jonka jälkeen lähdetään miettimään, että mikähän minusta sitten isona tulisi.

Joistakin tuli käytettävyysasiantuntijoita – mutta ei ilman etsimistä, hakemista, kokeilemista, ja etenkään lisäoppia.

Käytettävyydessä on jotain samaa kuin sosiologiassa, mikä samalla pitää alan kaiken aikaa haasteellisena, eikä siinä voi tulla koskaan valmiiksi. Käytettävyys tulee vastaan kaikkialla, missä tehdään jotain. Käytettävyys muuttuu. Esineet, käyttölittymät, ihmiset. Ovenkahva, vesihana, kännykkä. Sitä ei pääse karkuun. Ja hyvä niin.

Tämä pitkä alustus olkoon pohjana sille, kuinka ilahduttavaa onkaan törmätä uusiin näkökulmiin ja kohteisiin omalla alallaan. Että en ollut koskaan aikaisemmin tullut ajatelleeksi sitä, mitä tekemistä käytettävyydellä voisi olla seksin kanssa (tervetuloa spämmerit), vaikka on täällä virtuaalihalauksistakin puhuttu. Mutta niin vain seksiinkiin liittyy välineitä ja käyttöliittymiä (duh!), muista (teknologisista) keksinnöistä nyt puhumattakaan. Ja niiden jos minkä suhteen käytettävyys on aivan ensisijaisen tärkeää – ollaanhan nyt erinomaisen lähellä ihmistä, käyttäjää.

Niinpä viime kuun lopulla Montréalissa järjestetyssä CHI 2006 -konferenssissa oli kokonainen workshop asiaan liittyen: Sexual Interactions – Why we should talk about Sex in HCI.

”Academic discourse about sexual behavior is commonplace in anthropology, sociology, psychology, history, and essentially every area of intellectual inquiry that purports to study people. We believe that understanding human computer sexual interactions can provide HCI researchers and practitioners with a deeper understanding of established research themes in the community. […] HCI is also a design-oriented discipline, and to this end it is worth understanding how an examination of sex can inform design. We believe that the rich patterns of human sexual behaviors provide opportunities both as inspiration and object for design.”

Vanha flunssainen koirakin oppii uutta, varsinkin kun tarjolla on vielä koko joukko papereita luettavaksi. Ei huono sairaslomapäivä.