Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Vaikutteille alttiit

Vaikka yli puolet suomalaisista shoppailee netissä, ei meillä silti ole yhden ylivertaisen verkkokaupan puuttuessa havaittavissa Amazon-efektiä, joka saisi ihmiset käyttämään yhtä tiettyä verkkokauppaa vertailupohjana muiden ostosten tekemiselle. Google-efekti kyllä on vallalla niin voimakkaana, että erilaisten verkkopalvelujen käytettävyyttä testattaessa vähintään yksi käyttäjä lipeää aina etsimään hakemaansa tietoa Googlen avulla, kuuluipa se sitten tehtäväksiantoon tai ei – yleensä ei. Mutta vaikka molemmilla on niin suuri vaikutus kuin niillä tiedetään olevan, se ei ole juurikaan näkynyt kummankaan käytettävyydessä. Vastaavia esimerkkejä laajasti käytetyistä, mutta käytettävyydeltään kehnoista sivustoista löytyy kyllä sitten kotimaastakin.

Amazonissa käyttäjäkuntaan vetoavat etenkin toisten tekemät arviot tuotteista, ja kieltämättä itsekin käyttäisin sellaista kotimaista sivustoa, josta saisi lukea toisten käyttäjien mielipiteitä. Kuinka pärjää meikäläinen Vertaa.fi? Tietäisiköhän joku kotimaisten verkkokauppojen myyntilukuja? Onko meillä pinnan alla kuplimassa ihan ikioma Amazon, vai tukeudummeko jatkossakin kulutusjuhlijoihin?

4 Comments

  1. Tino Rossi

    Kyllä nuo vertaa.fi palvelun arviot ovat aika turhia, koitin avarakatseisesti käyttää sitä uuden matkapuhelimen valinnassa. Oleellisen tiedon kalastelu loppumattomista ”siis tosi jees” ja ”ihan paska” kommenteista turhautti. Kommenteillakin pitäisi olla jokin rating systeemi että niistä olisi iloa.

    Arvioista 90% oli joko viittä tai yhtä tähteä, tuttu IMDB jakauma siis.

    plussat:
    +++++++ KAIKKI TOMINNNOT
    miinukset:
    AKKU JOS EI Lataa virtaa on ihan huono, ärsyttävät mustat ruudut jos pitää käden edessä kamerassa edessä tulee musta ruutu.

  2. Marjut

    En minäkään ole onnistunut käyttämään sitä ”oikein”, ts. tulkitsin, että tässä käyttäjässä on vikaa, jos homma ei onnistu… Mutta mielelläni ottaisin vastaan arvioita kirjoista, levyistä, keikoista, tuotteista, palveluista – kaikesta saman katon alla. Etenkään kirja-arvioita ei löydä mistään. Aikookohan Anttila ympätä joskus palveluunsa tällaisen toiminnon mukaan?

  3. Sami O

    vuosien saatossa olen tykästynyt Amazonin käyttäjien kirjoittamiin tuotearvioihin, jos en jostain tuotteesta tiedä selaan yleensä muutaman viiden tähden arvion ja muutaman yhden tähden, muodostan näistä oman mielipiteen ja joko ostan tai en. Digikon Pirkka mainitsi wikipohjaisista arvioista, ne tuovat mielestäni laatua ja kuria arvioihin. Lisää tuolta:
    http://pirkka.typepad.com/digikko/2006/04/tuotearviowikit.html

  4. Marjut

    Tuollainen wiki olisikin hyvä juttu! Kunpa vain joku sellaisen meillekin perustaisi.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑