Kuinka paljon ostopäätöksiisi ja kulutustottumuksiisi vaikuttaa se, minkälaisia arvoja palveluita tuottavalla taholla on? Valitsetko mieluummin sellaisen tuotteen, jonka tekijäyrityksen tiedät puhuvan vaikkapa kestävän kehityksen ja eettisyyden puolesta, vai nakkaatko koriin sen tavaran, joka sattuu kohdalle?

Johtuneeko ikääntymisestä vai mistä, mutta monenlaiset arvoihin ja arvostuksiin liittyvät asiat mietityttävät päivä päivältä enemmän. Uutisistakin silmiin sattuvat usein ne aiheet, jotka koettelevat jollain tavoin käsityksiä moraalista ja oikeudenmukaisuudesta. Ammatillisessa mielessä looginen jatkumo tällaiselle pohdinnalle on olla kiinnostunut saavutettavuudesta ja käytettävyydestä, joissa ihmiskeskeinen arvomaailma manifestoituu suhteellisen konkreettisella tavalla.

Saavutettava suunnittelu on sosiaalista suunnittelua ja mitä suurimmassa määrin eettinen valinta, on keskeinen viesti myös EU-johtajistoon kuuluvan Paul Timmersin kolumnissa European Information Society and eInclusion. Pääasiassa EU:n sisällä käytetty eInclusion-käsite pitää sisällään paitsi palveluiden (teknisen) saavutettavuuden, myös sen, että kaikilla on yhtälaiset mahdollisuudet päästä käyttämään erilaisia palveluita – siis olla osana nykyaikaista tietoyhteiskuntaa. Kuitenkin EU:n kansalaisista jopa 50% jää tästä mahdollisuudesta paitsi. Hurja luku! Sitä on kuitenkin mahdollista pienentää mm. kehittämällä informaatioteknologiaa käyttäjäystävällisempään suuntaan, kaikille saavutettavaksi: ”ICT is a major tool for overcoming exclusion and for – positively – creating personal development opportunities and enabling participation to economy and society. This is what eInclusion is about. At the same time ICT should be designed such that it is not leading to new divides, to digital divides. Design for all is a keyword in that respect.”

EU:n sisällä on käynnissä omia (hitaasti eteneviä) prosesseja tilanteen parantamiseksi, mutta sosiaalisten tekijöiden huomioimisen tärkeyteen on havahduttu myös muualla. Philips on eittämättä huomannut aiheeseen liittyvän myös taloudellisia tekijöitä, siksi innokkaasti tästä vakauteen ja elämänlaadun parantamiseen tähtäävästä muotoilu- ja suunnitteluperiaatteesta puhutaan. Asiakaslehti new value by One Designin koko huhtikuun numero on omistettu juuri tälle aiheelle. Mikäpä siinä – toivottavasti jotkut näistä taannoisessa työpajassa kehitellyistä 80 ihmiskeskeisestä ratkaisusta päätyvät markkinoille saakka ja mahdollisimman monen hyödynnettäväksi. Mutta valitsenko seuraavalla kerralla Philipsin hehkulampun jonkun muun sijaan – hmm, kenties.