Viikonloppuvitosessa ollaan jälleen asian ytimessä – on työväenjuhlan aika.

1. Ylioppilashattu, must vai nolo?
No, ei se nyt varsinaisesti nolo ole, mutta sopii paremmin jonkun muun päähän. Omaani olen käyttänyt tasan yhden kerran, ja sen jälkeen hattu on saanut pesulakäynnin jälkeen muumioitua jonnekin vanhempieni varastoihin. Pari vuotta sitten tosin harkitsin ylioppilaspipon hankkimista.

2. Vedätkö nupin turvoksiin, oletko hillitty juomankuluttuja vai vietätkö vapun viinatta?
Vappukin sujuu viinatta muiden juhlapyhien lailla. Siman suhteen onkin sitten ihan toinen juttu.

3. Kumpi ompi kivempi, vappuaatto vai Vapun päivä?
En tee eroa.

4. Miten suhtaudut kaikkeen lisäsälään kuten viuhkat, nenät, serpentiinit ja muut?
Jäävät hankkimatta, mutta muistan kyllä, että vappupallo ja -huiska olivat lapsuudessa must. Se suihkutettava serpentiini sen sijaan on suoraan paholaisesta. Nykyisin, ikävä kyllä, mikä tahansa juhlasälä tarkoittaa automaattisesti järkyttävää sotkua kaduilla seuraavana päivänä.

5. Paras vappumuistosi?
Se jää tällä erää sensuurin kouriin, mutta muistan kyllä yhden vapun, jonka juhlinta alkoi ja päättyi aatonaattoon. Rockmusiikilla ja virvoitusjuomilla oli osuutta asiaan. Kuvaan kuului myös omakotitalo, lämmin kesäyö ja tuntikausia kestänyttä filosofointia narisevilla portailla. Viisitoista vuotta sitä ennen muistan vapuista nakit ja perunasalaatit, vappumarssit ja kansan kokoontumisen auringonpaisteiselle torille. Niin, ja yhtenä vappuna Ultra Bra esiintyi Hakaniemen torilla.

Osaisikohan joku fiksumpi muuten kertoa, miksi vappuna on pakko vetää juuri nakkeja ja perunasalaattia? Niitä on tänään ollut tarjolla vappulounaan nimellä jokaikisessä lähimaaston ruokapaikassakin. Minulla on suuria vaikeuksia pitää nakkeja ateriana; nehän ovat joko lasten sapuskaa tai bilemässyä.