Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Nuo trendikkäät kiinalaiset

Kiinassa tehdyn kymmenvuotisen kuluttajatutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoista luettavaa. En tiedä kuinka perehtynyt Don Norman on kiinalaiseen kulttuuriin ja sikäläisiin käytäntöihin satunnaisia mainintoja ja haastatteluja lukuunottamatta, mutta hänen ajatuksensa emotionaalisesta suunnittelusta ja muotoilusta tuntuvat olevan asian ytimessä. Sen sijaan, että valtavasti kasvavilla kiinalaisilla markkinoilla satsattaisiin perinteisiin kestokulutushyödykkeisiin, kuten pölynimureihin ja televisioihin, on emotionaalista tyydytystä tuovilla tuotteilla huomattavasti suurempi rooli:

”Chinese consumers want more than just function. This is one reason why Nokia, which has emphasized fashion over function, has seen its cell phone sales in China rocket past those of Motorola and Ericsson. If a company wants to sell vacuums or washing machines in China, it had better pay attention to emotional needs as well as physical ones. And if it’s selling microwave ovens, air conditioners, and TVs, it should be sure those products are as fashionable as they are reliable. […] Importantly, the speed of development in China is such that new technologies may well replace old ones before the older ones even have a chance to get established.”

Lapsuudessani kaikki kiiltävä, välkkyvä ja trendikäs tuli Kiinasta, ja se oli pakko saada. Suunta on kääntynyt.

5 Comments

  1. PA

    Nokia, which has emphasized fashion over function, has seen its cell phone sales in China rocket past those of Motorola and Ericsson.

    Minä olen luullut, että Nokian monet viimeaikaiset viritykset ovat uhranneet käytettävyyden [tjeu näppäimistöt viime vuosilta] ulkoasulle, mutta eivät siitä huolimatta ole olleet erityisen muodikkaita kenenkään mielestä. Ja eikö juuri Nokia ole eniten rummuttanut ominaisuuksia, kuten Symbiania, matka-tv:tä ja älyjuttuja.

    Jos siis vaikka vertaa RAZR:iin, jossa on uhrattu ominaisuuksia päheän vaikutelman luomiseksi.

    [No, kurkkasinpa uudestaan, ja tuossa taisi olla kyse kymmenen vuoden tuloksista. Ehkä se selittää jotain.]

    Bloginsa sittemmin lopettanut Russel Beattie kirjoitti hiljattain Nokian näppäimistöistä:

    http://www.russellbeattie.com/notebook/1008972.html

    [Muuten, kun ei tiedä, voiko täällä kursivoida tekstiä vai ei, olisi hyvä olla esikatselu, josta tarkistaa.]

  2. Marjut

    Ei voi kursivoida, eikä muutakaan html-merkkausta sallita. Pahoittelen… Hyvä esimerkki siitä, miten kaikkia ei voi tosiaankaan miellyttää, sillä tuota esikatselua oli toivottu turhana toimintona pois. :-)

    Käsitykseni Nokiasta oli ihan sama kuin sinulla, kunnes tosiaan tajusin, että kyse oli noin pitkän aikavälin tutkimuksesta. Mutta on tuo väite silti vähän outo, ja suhtautuisin siihen edelleen hiukan varovaisesti.

    Beattien jutuille nauroin; se taisi viivähtää hetken tuolla sivupalkin linkeissäkin. Ja eikö vain mullakin ole juuri tuo 7610.

  3. rns

    Niin muoti kuin kauneus on katsojan silmässä. Aasialainen muoti on aika eri kuin meidän. Tein aikoinaan töitä aasialaisten kanssa nimenomaan muodikkaan elektroniikan liepeillä, ja välillä ei tiennyt, itkeä vai nauraa. Pohjoismainen design ei sekään ole kovin universaalia. Luultavasti hekin nauravat meille.

  4. PA

    Joo, hiipivä featurismi ja noin, mutta en usko, että kursivointimahdollisuus haittaa, jos se on mahdollista asiasta tietäville, mutta ei suotta kuormita visuaalisesti.

    En tosin tunne alustaa, niin en tiedä, kuinka moinen onnistuisi.

    WordPressiin saatava reaaliaikainen esikatselu on minusta aika kätevä peli. Pitää itsekin ottaa käyttöön, jahka joutaa.

  5. Marjut

    Muoti maan mukaan! Kiinalaisten kanssa töitä tehneenä luulen kyllä, että siellä ennemminkin haukotellaan kuin nauretaan pohjoismaiselle disainille. Ainakin meikäläinen web-suunnittelu on auttamattoman laimeaa ja harmaata.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑