Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käytettävästi kopioitu

Kylläpä Xerox olisi saanut minusta mainiota materiaalia tänä aamuna, jos kopiohuoneemme katossa olisi videokamera. Monien muiden yritysten lailla Xerox on ryhtynyt toden teolla panostamaan käyttäjätutkimukseen, jonka olennaisena osana on havainnoida käyttäjiä itse teossa – siis niiden ruttaantuneiden papereiden, outojen virheilmoitusten, tyhjenevien mustekasettien ja silkasta ymmärtämättömyydestä käyttämättömiksi jäävien toimintojen äärellä. Firmassa on ymmärretty, että jokainen printterin kanssa käydyssä taistelussa säästetty minuutti on rahaa.

Tätä tutkimusta ja etenkin sen pohjalta tehtyjä uudistuksia olisikin mukavaa seurata. Onhan kopiokone siinä mielessä erityislaatuinen laite, että harva edes olettaa osaavansa käyttää sitä niin, ettei outoja virheitä ja jumituksia jossain vaiheessa ilmenisi. Kopiokoneen äärellä ollaan rehellisesti ymmällään, renkslataan ja venkslataan joka hanikkaa, auotaan luukkuja ja ravistellaan ties mitä vipstaakeja, mitä esimerkiksi tietokoneiden tai verkkosivujen kanssa ei tekisi kukaan. Villisti veikkaisin myös, että käyttäjät syyttelevät vähemmän itseään epäonnistumisista, sillä kenenkään muunkaan ei tiedetä onnistuneen käyttämään laitetta virheettömästi. Suhtaudutaankohan minkään muun (toimisto)laitteen jatkuviin toimintaongelmiin yhtä suopeasti, ikään kuin ne kuuluisivat asiaan?

Varsin mielenkiintoiselta kuulostaa tulevaisuuden visio, jossa printtereistäkin tulee personoitavia kapistuksia. Ihan heti tämä vaihtoehto ei olisi tullut mieleen, mutta eihän se hullummalta kuulosta. Sitä jäin tosin miettimään, että minkähänlaisia omat asetukseni olisivat kopiokoneen ollessa kyseessä: printtaisi kaksipuolisia jos osaisi, haluaa syöttää koko paperinipun kerralla, preferoi virheilmoituksissa selkokielista moodia? [via]

8 Comments

  1. rns

    Tietojeni mukaan Xerox aloitti ”antropologian” ensimmäisten yritysten joukossa. Xerox Parcissa oli käytettävyystutkijoita jo ennen kuin ko termi keksittiin. Ei tunnu kuitenkaan auttavan. Missä vika? Tuotemarkkinoinnin pakottama ominaisuusähky? Teknologia myydään jälleenmyyntiketjuun paljolti pitkien ominaisuuslistojen avulla. Sisäänostajissakin on paljon teknohuumaantuneita.

  2. Tino Rossi

    Meidän xerox kertoo aina käynnistettäessä ”kopionti epävalmius” josta onkin hyvä päätellä onko vika ohimenevä vai pitäisikö reagoida jotenkin.

    Olen purkanut koneen jokseenkin kappleiksi muutamaan kertaan jotta saisin ongittua revenneen arkin pois sen sisuksista. Samalla olen suuresti hämmästellyt vempainen hentoutta ja monimutkaisuutta. Paperin rata on pitkä ja sokkeloinen, kaikki perustuu siihen että kaikki rullat ovat yhtä nahkeita ja paperi on sitkeää ja aivan suorassa. Kun jokin näistä ehdoista jää täyttymättä tulee ruttua. Jokainen joka katsoo rakennetta tajuaa heti että se _ei_ voi toimia luotettavasti.

    Perimmäistä motiivia moiseen rimpulointiin ei voi kun ihmetellä. Ehkä valmistaja on siirtynyt jo henkisesti ohjelmistontuottajaksi ja jättänyt mekanisen menneisyyden taakseen. Jotain pientä fyysistä ankkuria on vielä paperipinoa kahlitsemassa, mutta sielu on jo tulevaisuuden räätälöitävissä tulostusohjelmissa. Tehköön kiinalainen ylityöllistetty ja alipalkattu työläinen jotkut raamit tälle tietovallankumoukselle, ja edusllisesti tietysti.

  3. PA

    ”preferoi virheilmoituksissa selkokielista moodia?”

    Mitähän tämä olisi selkokielellä?

    Minulla oli pitkään periaatteeni, etten ikinä eläissäni käyttäisi kopiokonetta, mutta viime kesänä jouduin viimein antamaan periksi. No, minä vain painoin sitä nappia mitä käskettiin. Edelleenkään en ole eläissäni käyttänyt yksin kopiokonetta.

    Videoiden ajastamattomuus sentään pitää edelleen ja ovat onneksi kuolemassa pois, joten tuskinpa koskaan tuohon puuhaan joudun.

  4. Marjut

    Pisteet siitä, että tartuit tuohon ei-selkokieliseen lauseeseeni, PA, se oli juuri siksi mukana… ;-)

  5. PA

    Äh, säälittävimpiä ovat nyypät, jotka luulevat olevansa nokkelia, vaikka eivät vain tajua alkuperäistä ironiaa.

  6. Marjut

    Videoiden, faxien ja kopiokoneiden käytön kokeileminen on alalla oleville ihan suositeltava juttu. Siinä ainakin oppii omakätisesti sen, kuinka asioita ei kannattaisi suunnitella.

    Xeroxin toimimattomuus ei muuten ole mitenkään merkkikohtainen ominaisuus, sillä samaa käyttökokemusta tarjoavat muutkin merkit. Kenties taustalla on jokin kopiokonevalmistajien suuri salaliitto! Silloin kun kone ei ole hidas tai äänekäs, paperit ovat rutussa. Huoltajat ainakin ovat työllistettyjä.

    Ensimmäinen muistiinjäänyt mielikuva kopiokoneista liittyykin juuri tuohon hitauteen: olisin kirjoittanut nopeammin käsin. Ala-asteella koemonisteissa oli aina mielestämme hento porkkanaraasteen tuoksu, ja mustekin oli violetinsinistä.

  7. pni

    Porkkana norjaksi on gulerot.

  8. Tero

    PA: videot ehkä tulevat ja menevät, mutta veikkaanpa että ajastamiseen liittyvät ongelmat eivät lopu, kun markkinoilla on nykyään kaikenlaista tallentavaa digiboksia ja dvd-soitinta… (minulla ei ole näistä suurta kokemusta, vain yhdestä ei-tallentavasta digiboksista, joka kaatuilee kokoajan ja jonka käyttöliittymä on syvältä).

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑