Kas tässä oivallinen ohjeistus ikääntyneiden web-käyttäjien tarpeiden huomioimiseksi hiukan edellisen merkintäni (ja sen kommenttien) hengessä: Improve Usability for Older Users.

Tiukasti kaapissa olevana hellämielenä täytyy sanoa, että aika sydämetön on sellainen suunnittelija, johon ei pure ohjeistuksen taustalla olevan tutkimuksen keskeisin tulos: ikääntyneiden käyttäjien joukossa on ehdottomasti eniten niitä, jotka syyttävät itseään siitä, jos tehtävän tekeminen verkossa ei onnistu. Ikääntyneet myös suhtautuvat verkon käyttöön tunnepitoisemmin kuin nuoret. Jo pelkästään nämä kaksi löydöstä yhdessä suhteutettuna hienoja teknisiä vipstaakeja sisältäviin sivustoihin tarkoittaa sitä, että yhä suuremmalle osalle käyttäjistä sivuilla vierailu ei jätä kovinkaan hyvää makua suuhun. Kun siihen lisää vielä sen tosiasian, että yhä useampia (ikääntyneiden käyttämiä) palveluja ollaan siirtämässä verkkoon, voi tuloksena olla paljon pahaa mieltä – ja ihan turhaan.

Usability Exchangen kaltainen palvelu alkaa kuulostaa päivä päivältä paremmalta idealta. Ehkä sitten myös Grand Onen voittajien joukossa ei tyydyttäisi pelkkään pyrkimykseen tehdä sivustoista oikeasti käytettäviä ja saavutettavia kaikille kohderyhmille.