Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Varjostusta

Muotoilun ja suunnittelun alueella ollaan muun maailman mukana siirtymässä eräänlaiselle Big Brother -vaihteelle, kun perinteiset käyttäjätiedon kokoamisen menetelmät eivät enää riitä uusien konseptien ja palveluiden luomiseen. Vai kuinka muuten on tulkittavissa se, että esimerkiksi maailmankuulu suunnittelutoimisto Ideo on ryhtynyt kuuntelemaan käyttäjiä salaa saadakseen selville käyttäjien todelliset tarpeet ja mielipiteet?

Going off the beaten path for new design ideas -artikkeli kertoo, että Ideo on kehitellyt perinteisten fokusryhmäkeskustelujen rinnalle eräänlaiset ”unfokusryhmät”, joissa nauhoitetaan myös ne keskustelut, joita käydään varsinaisten johdettujen tilanteiden ulkopuolella. Käytännössä kuitenkin kyse lienee (jälleen kerran) luovasta tavasta soveltaa etnografisia menetelmiä, eikä niinkään luvattomasta salakuuntelusta, niin kuin joku saattaisi tulkita. Toivottavasti.

Ja mikäpä siinä, etnografia tuntuu toimivan. Ilmanko Ideoon töihin pyrkivienkin on heti hakemisvaiheessa suoritettava samanhenkinen tehtävä:

”Find an environment where you can watch people interacting (such as a park, a restaurant, a transit station or vehicle etc.) Spend some time observing activities and interactions, documenting what you notice (in photos or sketches for instance) and share with us your thoughts about how people’s experiences there could be enhanced through design.”

Hmm, hyvä idea. Jokuhan voisi koota niistä vaikka blogin!

1 Comment

  1. JP

    Tehtiin juuri empiirinen tutkimusmatka elikkä murkinoimme drive-in-ravintolan sisätiloissa. Ideon tyypit on ihan mukavia, mutta kuitenkin aika angloja. Taidekäsityskin oli vanhahtava.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑