Tänä aamuna Nielsenin uusin osuu maaliin just eikä melkein: Growing a Business Website: Fix the Basics First. ”Clear content, simple navigation, and answers to customer questions have the biggest impact on business value. Advanced technology matters much less. […] For 90% of websites, it’s more important to focus on communicating clearly, whether they’re e-commerce sites, corporate sites, government sites, or non-profit sites.”

Nielseniä on helppo pitää kehityksen jarruna, nytkin sivulauseessa hiukan sivalletaan Web 2.0:aa, mutta siinä hän on mielestäni hyvinkin oikeassa, että perusasioista tulisi huolehtia ensin. Käyttäjälle on tarjottava riittävästi laadukasta tietoa hyvin jäsenneltynä ja helposti löydettävissä. Vasta sitten on erikoisherkkujen vuoro. Sokkeli on valettava ennen kuin aletaan puhua porealtaasta.

Laadukas sisältö on muuten sellainen asia, jolle kannattaa uhrata useampikin ajatus. Näppituntumalla viime aikoina verkossa vastaan tullut sisältö tuntuu huonontuneen, vaikka kehityksen voisi kuvitella olevan juuri päinvastoin. Kieli on huolimatonta ja kuvat jätetty käsittelemättä. Olen törmännyt yllättävän monta kertaa nimekkäisiinkin sivustoihin, joissa kuvia ei ole jaksettu oikeasti pienentää, vaan megan kokoiset jöötit on saatu sopimaan sivulle kuvan korkeus- ja leveysmääreitä käyttämällä. Lopputulos ei ole kovinkaan kaunista katsottavaa, eivätkä grps:n yli sivuja selaavat taida päätä silittää.

Tähän loppuun vielä maksamaton mainos: jos kapulakieli ärsyttää, on kansalla tilaisuus päästä avautumaan aiheesta, kun kansalainen ja virasto kohtaavat ensi maanantaina 27.3. eduskunnan lisärakennuksen Kansalaisinfossa. Olisikohan panelisteilla mielipidettä EU:n verkkosivuilla käytetystä kielestä?