Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Vaatteet on mun aatteet

Kymmenen vuoden kuluttua ei aamuisin tarvitse etsiä kadonnutta kännykkää, vaan sen voi pukea kätevästi suoraan ylle yhdessä paikantimen ja radion kera, kertoo What You’ll Wear in 10 Years -artikkeli. Ja minusta kun Kauniiden ja rohkeiden Brooken keksimä BeLieF-rypyttömyysaine tuntui aikanaan huikealta keksinnöltä! (No, saihan se ainakin Brookelle jalansijan Forresterilla, mutta se on toinen juttu se.)

Ei vainkaan, vaikka muuten ehkä laahaankin teknologian suhteen jälkijunassa, niin kaikenlaiset päällepuettavat, elämisen ja olemisen mukavuutta lisäävät varusteet ovat heikko kohtani. Taannoin jossakin päiviteltiin pääkaupunkiseutulaisten nykytapaa pukeutua vaellusvarusteisiin kaupunkioloissa, mutta minä en näe siinä mitään väärää saati outoa. Jos ne goretex-kengät pitävät jalat kuivina loskaisilla kaduilla, ja veden- ja tuulenpitäviksi käsitellyt päällysvaatteet takaavat lämpimät oltavat merituulen puhaltaessa, niin miksi moista pitäisi paheksua. Keksinnöt on keksitty käytettäviksi, eikö niin.

Pukeutumisteknologian ystävälle onkin tiedossa melkoiset kissanpäivät, kun vaatteet eivät rypisty eikä koskaan tarvitse palella, ja jokainen asu istuu kuin valettu. Huikeimmissa visioissa vaatteet voidaan suihkuttaa päälle suoraan purkista. (Siinähän menee jo shoppaamisen ilo.) No, ihan kaikki keksinnöt eivät taida tulla meikäläisten markettien tangoille, mutta ehkä jotkut sentään: ”Some of the concepts being explored, such as air-conditioned jackets and wrinkle-resistant sweaters, will probably be on the market before long. But others, such as talking T-shirts and airplane dresses, may never find a practical application, let alone see the light of day – no matter how cool they sound. Now if we can get a pair of sneakers that give us a good workout without us having to move, we’d be set.”

4 Comments

  1. -t

    Pahoittelut, mussa on sellainen valuvika, että kaikki omat lukihäröt on raportoitava. Nyt luin, että ”… sen voi pukea kätevästi suoraan ylle yhdessä pakastimen ja radion kera” ja olin vallan ällistyä — vaikka toki tuollainen innovaatio helpottaisi esim. kesähelteellä shoppailua kovasti.

    Kun nyt kerran aloitin, voin samalla kiittää loistavasta käytettävyysblogista, jossa monia muitakin mun kiinnostuksenaiheitani käsitellään taajaan: kiitos.

  2. Marjut

    Kiitos itsellesi ihanasta palautteesta! Ennätit jo säikäyttää pilkunviilaajan niin, että piti tarkistaa olinko tosiaankin kirjoittanut pakastimesta paikantimen sijaan. :-D

  3. Niko

    Sitä minä taas tätä lukiessa vaan ihmettelen, notta miten on mahdollista, että käyttömuotisuunnittelu keskittyy lähes täysin etelänmeren ilmastoon sopiviin vaatteisiin? Asuuhan niitä ihmisiä enemmänkin täällä loskavyöhykkeellä, jotain norjalaisia ja kanadalaisia, että eikö voisi tehdä vaatteiden näköisiä vaatteita goretexista? Eikä aina niitä camouflage vaatteita sammalmättäiden tai after-ski yleisön joukkoon sulautumiseen?

    Enkä minä ole yksin: Lähipiiristä löytyy yksi kenkäkauppias, eikä kuulemma päivää kulu, etteikö joku käy kysymässä goretex-kenkiä, jotka on tehty kaupunkiin eikä maastopolulle. Pumalla oli erä goretex lenkkareita myynnissä (jotain 75kpl koko Suomeen), eli toivoa on.

  4. Marjut

    Niko, juuri näin! T-paitoja kyllä löytyy tangoilta kesät talvet. Haaveissani on ollut jo ties kuinka kauan saada siistin, muttei keski-ikäisen näköiset goretex-kengät, joita tohtisi pitää asiakastapaamisissakin. No, olen kyllä talvipakkasilla varustautunut arktiset olosuhteet kestävillä Karhuillani paikasta riippumatta ja toivonut, että farkkujen lahkeet peittävät riittävästi…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑