Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Pikku-i

Tänään luukusta kopsahtaneen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Postia-palstalta löytyy kannanotto, jota olen odottanut. Siinä lukija penää selitystä sille, miksi Helsingin Sanomissa toistuvasti kirjoitetaan internet pienellä i:llä, kun se hänen mielestään on erisnimi, joka siis pitäisi kirjoittaa isolla alkukirjaimella. Ja näin toimitus vastaa:

”Suomen kielessä on paljon sanoja, jotka ovat olleet ensin erisnimiä ja muuttuneet sitten kovassa käytössä yleisnimiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi styroksi, heteka ja mono. Helsingin Sanomien toimituksessa on päädytty siihen, että internet on jo muuttunut osaksi arkea ja on siis yleisnimi. Tavallisessa kielenkäytössähän sanaa käytetään kuten sanoja radio, televisio ja sanomalehti.”

Amen.

9 Comments

  1. Jussi Og

    Ilmoittaudun itsekin pikku-i:n kannattajaksi ja käyttäjäksi.

  2. edsel

    Se irlantilainen mustajuoma ei kuitenkaan koskaan voi olla Pikku G, eihän…?

  3. Lauri

    Minä kanssa.

  4. Marjut

    Mielenkiinnolla odotan kielitoimiston vastinetta, siellä kun suosituksena on edelleen se iso I (vuodelta 2003). Mitenkähän pitkä aika kielitoimiston mukaan pitää kulua ennen kuin nimestä tulee yleisnimi?

  5. Stello

    Mä en ole koskaan halunnut käyttää sitä isoa I:tä, kun se näyttää naurettavalta keskellä lausetta..

  6. rns

    Eräs kangasalainen käyttää styroksista nimeä sarapooni, eli ilmeisesti on ollut toinenkin erisnimi olemassa.

  7. PA

    Iso iihän johtuu siitä, että internet voi olla mikä tahansa verkkojen verkko, kun taas Internet on juuri tietty verkko, ja tästä siis erisnimi. Tuntuu loogiselta minusta.

    Mutta kukaan ei ole koskaan näyttänyt minulle mitään muuta internetiä, joten en ole aivan vakuuttunut, onko tuolle isolle kirjaimelle oikeasti tarvetta. Kompromissina puhun internetistä omassa blogissani ja Internetistä virallisissa yhteyksissä.

  8. Marjut

    PA, hesarin pointtihan olikin siinä, että internet on niin tuttu, että erisnimestä on tullut yleisnimi, jonka voi kirjoittaa pienellä. Eiks ni. Rohkeasti vain pienen i:n viralliseksi käyttäjäksi!

  9. PA

    Minusta Hesarin [huomaatko, kirjoitin sen isolla] vertaus hetekaan oli sikäli epätäsmällinen, etteivät he kertoneet sen paremmin a) oliko olemassa muitakin rautasänkyvalmistajia ja kutsuttiinko niidenkin tuotteita hetekoiksi kuin myöskään b) onko olemassa muitakin relevantteja internetejä ja näin sekaantumisen vaaraa.

    Hesarin argumentoinnista syntyy kuva kuin he eivät ymmärtäisi (tai viitsisi kertoa), miksi sana on alunperin kirjoitettu isolla kirjaimella, ja tämä on minusta hivenen ärsyttävää.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑