Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käyttäjien Espoo

Oi jos olisin saanut euron jokaisesta kerrasta, kun olen kuullut ja nähnyt Espoon kaupungin kotisivuja käytettävän esimerkkinä huonosta käytettävyydestä ja vielä huonommasta saavutettavuudesta. Nyt sivut ovat uudistuneet, ja kellossa on aivan toisenlainen ääni:

”Sisällöt ja toiminnallisuudet on sivustolla järjestetty palveluiden, ei organisaation mukaan. Palvelut on luokiteltu vuonna 2004 voimaantulleen JHS (Julkisen hallinnon suositus) 145 mukaisesti. Suosituksessa on malli julkisen sektorin palvelutietojen ryhmittelystä kuntaportaaleissa. Suosituksessa ja Espoon uudistetulla sivustolla näkökulma on palveluita käyttävän asiakkaan eli sivustolla vierailijan. […] Erillistä selkoversiota ei sivustosta ole, mutta esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota mm. sivuston skaalautumisella ja kuvien alt-teksteillä.”

Ja tiedättekö mitä! Taitossa ei ole käytetty taulukoita. Plussa otsaan!

16 Comments

  1. Timo L.

    Herra negatiivisuus löysi kuitenkin mussuttamisen aihetta kryptisistä urleista :)

  2. Harri Paavola

    Googlailin hakusanoilla asuntoja site:espoo.fi ja arvaappa mitä? Kaikki linkit olivat rikki, todella yllättävää. Entiset osoitteet olivat kamalaa kuraa ja niin ovat nykyisetkin. Oikeasti, espoo.fi:n koodanneet nörtit, hävetkää!

  3. Janne

    Suunta on kieltämättä oikea. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että taulukot eivät ole taitossakaan kaiken pahan alku ja juuri. Mielestäni on suorastaan vaarallista niputtaa taulukkotaitto (sitäkin on monenlaista) automaattisesti ”käytettävyydelle vaarallinen” -kategoriaan…

  4. Marjut

    Odottelinkin jo tämänsuuntaisia kommentteja. :-) Saitti ei mene validaattoreista läpi, ja paljon on vielä tekeillä (”Sivustouudistuksen vuoksi Espoon Internet-sivustolla saattaa valitettavasti esiintyä vielä joitain toiminnallisia häiriöitä”), mutta kuten Janne sanoi, suunta on oikea. Mitä taulukoihin tulee, niin niitä on pidetty hyvin usein jonkinlaisena ”oikean koodaamisen” mittana, siksi maininta siitä, ettei niitä ole. Se kun on nimekkäillä kotimaisilla sivustoilla vielä kovin harvinaista. Käytettävyydellehän ne eivät ole vaaraksi; saavutettavuuden suhteen taas on vähän eri juttu.

    Harri: minäkin löysin ihan helposti vielä sekä rikkinäisiä linkkejä että sivuja, jotka ovat vanhalta saitilta peräisin. Mutta olisin tässä kohdassa hetken lempeä ja kärsivällinen, sillä entisellä saitilla oli kuitenkin tavaraa varmasti satojen, ellei tuhansien sivujen verran. Sillä sisältömäärällä ei kukaan voi olla niin optimisti, että olettaisi kaiken olevan laakista valmista, niin toivottavaa kuin se olisikin. Virheistä muuten kannattaa raportoida palautejärjestelmän kautta.

  5. Harri Paavola

    Olisihan se toki ennenkuulumatonta että veppisivut tehtäisiin ensiksi valmiiksi ja julkaistaisiin vasta sitten.

  6. Marjut

    Kaikki on suhteellista; syitä en tohdi lähteä arvailemaan. Mutta en kiellä ettetkö olisi oikeassa.

  7. Marjut

    Köh köh, näyttää kyllä siltä, että Espoon koodarit tekevät parhaansa romuttaakseen iloni sivujen uudistamisesta. Edellä mainostamani palautejärjestelmäkään ei toimi. Lähetin siitä, eh, palautetta.

  8. Aki Björklund

    Se, että järjestelmän toimittaja on sama kuin edellisessä versiossa riittää syyksi pitää linkkien rikkoutumista anteeksiantamattomana. Amatöörimäinen ulkoasu, 404 on kustomoimaton IIS:n perussivu, haku hävittää annetut hakusanat, URLT:t epäkuvaavia, linkkejä käytetty kun linkki on tilanteeseen epäsopiva (tekstin koko), epäloogisesti toimiva navigaatio, käännös tarjolla sivuilla jota sitä ei oikeasti ole, sivun lopussa Espoon logo väärän värisellä taustalla…. jatkanko listaa? En jaksa.

    Miksi tällaista päästetään läpi? No, kamalasta pudotusvalikkomenusta on päästy eroon. Ja onneksi en asu Espoossa.

    Ja aargh tätäkin Movable Typeä, joka piilottaa kommentoijan linkin javascript-redirectin taakse. Aargh.

    Elämä on kovaa.

  9. Marjut

    Elämä _on_ kovaa! Mistähän aavistinkin aiheen herättävän debattia? ;-)

    Mitä tuohon linkkien piilottamiseen tulee, niin olen antanut itselleni kertoa, että moinen on tehty siksi, että se suojaa kommentoijaa spämmiltä. Minusta se riittää perusteluksi sen olemassaololle. Toinen perustelu on sitten se, etten osaa ottaa sitä pois. :-)

    Espoon sivujen ulkoasun amatöörimäisyys sen sijaan lienee makuasia. Esimerkiksi Tampere, Turku ja Jyväskylä ovat aika lailla samoilla linjoilla. Ei tässä kyllä helsinkiläisenäkään voi juuri kotikaupungin sivuilla ylpeillä…

    Nuo muut virheet voisi luetella suoraan sinne palautejärjestelmään – jahka se joskus toimii. Ne kaikki käydään läpi, sen verran tiedän. Tosin tämän palautteen perusteella taitaa olla Espoon onni, että järjestelmä on jumissa.

  10. JP

    Marjut on oikeassa siinä, että parannusta on tapahtunut huimasti. Tehokkaampi saittina. Noihin tekniikka-asioihin en kommentoine, mutta tavarantoimittaja hoitaa ne kootusti…

  11. Aki Björklund

    Jos antaisin palautetta joka saitista mille törmään, en muuta ehtisi tekemäänkään. Lisäksi tuo listani on tietysti kovin subjektiivinen.

  12. Marjut

    Palaute on hyvä asia. Koska kaikkiin maailman epäkohtiin ei tosiaankaan ehdi puuttua, niin olen ottanut tavakseni antaa palautetta niistä sivustoista, joita itse käytän ja jotka ovat mulle tärkeitä. Silloin niiden kehittäminen ja kehittyminenkin on tärkeää. HIljaisuushan on myöntymisen merkki, eikä mikään parane, jos pitää vain mölyt mahassaan. Sitten vain ihastellaan, että onpa meillä hyvä saitti, kun kukaan ei sano mitään negatiivista! :-)

  13. Jukka

    Oletteko ajatelleet, miten iso asia tällasen verkkopalvelun tekeminen ja uudistusten aikaansaaminen on suuren kaupungin kaltaisessa organisaatiossa. Kenellä teistä on kokemusta yli 200 aktiivisen päivittäjän yhdessä kasaamista verkkopalveluista? Helppohan se on tekniikkaa syyttää tai puhua jostain taulukoista… =)

  14. eepp

    Äh, joutuu piilottaan sähköpostiosoitteen epävalidilla www-osoitteella.

    No enihau. Pikatestauksella vaivaa nuo linkkiefektit. Kenen muun mielestä kontrasti välillä tummansininen-punainen (ja kääntäen) on huono? Ja mulla ei oo todettu edes värisokeusrajoitteita..

  15. Marjut

    (Marjut viittoo käsi ylhäällä): Ope, ope, mulla on kokemusta! :-)

    Jukka, viilasin vähän tuota meiliosoitettasi, ettei sulle ala sataa spämmiä.

  16. Tero

    Kappas, Espoon sivusto on siirtynyt nykyaikaan sisällön jaottelun osalta.

    URLeja on täällä jo kommentoitukin, mutta lisäänpä lusikkani soppaan: sen lisäksi, että ne ovat yhtä huonoja kuin ennenkin, _on suuri virhe muuttaa niitä niin, että vanhat linkit hajoavat_! Kuvitelkaapa nyt niitä kaikkia miljoonaa bookmarkkia ja ulkopuolisten sivustojen linkkejä, jotka ovat rikki – ei hyvä, ei todellakaan hyvä.

    Uudistusten tekeminen ison organisaation www-sivuille on iso homma – kokemusta on minullakin. Se ei ole silti mikään tekosyy käyttää huonoja teknisiä ratkaisuja. Suunta on kuitenkin hyvä, joten mitäpä jos jatkettaisiin hyvällä suunnalla…

    Satunnaisena huomiona: tapahtumakalenterin tapahtumatekstien näyttäminen taitaa olla rikki, kaikki yhdessä pötkössä ilman jakoa kappaleisiin. Valikkorakenteessa olisi kyllä vieläkin viilaamisen varaa: esim. e-palveluissa on kummallinen, turha ylimääräinen valikkotaso (tosin e-palvelujen nimikin on vähän outo, mutta se lienee makuasia). En nyt raportoi näitä eteenpäin – jos se palautesysteemikään ei vielä toimi – mutta saa toki laittaa eteenpäin jos joku nämä itselleen tärkeäksi kokee.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑