Jere tiesi kertoa, että Helsingin yliopiston sivut ovat uudistuneet – ja hyvä että kertoi, sillä muuten en sitä olisi huomannutkaan. Paitsi että uudistusuutiseen johtava banneri on toteutettu flashilla, se on myös erinomaisen huomaamaton, vaikka sijaitseekin keskellä sivua. Ovatko silmät todellakin oppineet näin hyvin kiertämään vilkkuvat mainokset?

Uudistus onkin kohdistunut pääasiassa uusiin sisältöihin ja entistä saavutettavampaan toteutukseen (mistä plussaa), eikä niinkään ulkoasuun, mikä selittää sen, etten heti hoksannut minkään muuttuneen. Vaikka käytettävyyteen väitetään panostetun ”hyödyntämällä yleisiä käytettävyyden de facto -standardeja”, se tuntuu jostain syystä vielä entistäkin kehnommalta. Etenkin navigoinnin yhdenmukaisuuden täydellinen puute sivun nimi – linkkiteksti – URL – sivun otsikko -yhdistelmän osalta on suorastaan hämmentävä. Niin ikään navigoinnin pakottaminen kahdelle tasolle silloin kun kahta tasoa ei oikeasti ole on täysin turhaa – niin kuin vaikka Ajankohtaista-sivulla, joka on itsensä ainoa alataso. Uudistus ei ole ylettynyt kaikille sivuille, mikä tarkoittaa sitä, että vastaan voi tulla aika monennäköistä tavaraa.

Tätä siis ilmeisesti tarkoittaa uudistusuutisen mainita siitä, että ”yliopiston verkkopalveluissa noudatetaan [julkisten verkkopalvelujen laatu- ja arviointi]kriteerejä niiltä kaikilta osin kuin se on mahdollista.” Puhun niin totta kuin voin!

Lisähuomio: Kalamukissa tykätään enemmän.