Viime syksynä Saavutettava.fi:ssä kerrottiin siitä, kuinka ruotsalaiset ovat ottaneet tavoitteekseen liittää saavutettavuuden ja web-standardien huomioimisen osaksi lukio-opetusta vuoteen 2007 mennessä. Samankaltaista tavoitetta pyritään toteuttamaan myös Amerikan mantereella, missä Hamilton Collegen tietojenkäsittelytieteen professori on esitellyt mallin siitä, kuinka saavutettavuuden voi luontevasti liittää verkkosivujen tekemisen opetuksen osaksi siten, että se on sen lähtökohta, eikä jälkeenpäin huomioitava seikka.

Accessibility First! A New Approach to Web Design onkin melkoisen pitkä paperi, jossa pistetään verkkosuunnittelun perusteiden opettamisen pedagogiikka uuteen uskoon yksityiskohtia säästämättä, ja käydään läpi saavutettavuutta korostavan opetussuunnitelman jokainen vaihe sisältöineen. Normaalista poiketen opetus alkaa keskustelulla saavutettavasta verkkosuunnittelusta, ja vasta sen jälkeen esitellään tekemisessä käytettävät välineet ja HTML:n perusteet. Tämänkaltaiselle lähetysmistavalle esitetään luonnollisesti myös vedenpitävät perusteet, joista tässä vain yksi:

”Creating accessible web content isn’t just nice for visually impaired people – it is an important skill for a web author to have as people increasingly surf the web via different modalities. (Predicting the future is always risky, but it’s pretty safe to say that people surfing the web while driving will not be pointing and clicking on a monitor!) So this approach to teaching web design will become increasingly important as technology develops.”