Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kärpäsen lailla keskittynyt

Setä Nielsen on löytänyt uuden pykälän Jaakopin lakiin, jonka mukaan käyttäjät viettävät suurimman osan ajastaan toisilla sivustoilla: ”Even during a single task, users often spend most of their time on other sites.”

Muiden muassa tämä asia käy ilmi tuoreesta Users Interleave Sites and Genres -kolumnista. Käytännössähän se Nielsenin mukaan tarkoittaa sitä, ettei mikään sivusto voi yksinään olla vastuussa käyttökokemuksesta kokonaisuudessaan, sillä käyttäjät tapaavat poukota toisille sivuille heti kun silmä välttää. Ei ihan tuulesta temmattu juttu, saman olen huomannut itsekin paitsi omassa toiminnassani, niin myös käyttäjiä havainnoidessa. Hiirisormi on niin liipasinherkkä, että ellei sivusto tunnu antavan haettuja vastauksia, etsii synapsi niitä jo nanosekunnissa toisaalta. Siinä vaiheessa tutkijalle tulee hiki, sillä käyttäjä yleensä pitäisi saada pysymään (todellisen käytöksen vastaisesti) yhden sivuston sisällä.

”It’s a given that most users view the Web as a unified resource and combine sites for many of their tasks. Neither browsers nor sites have caught up with this new user behavior. Both will need to change in the coming years”, Nielsen summaa. Luulenpa, että monessa tapauksessa ristiinlinkitys on markkinataloudellinen tekijä, jonka yli ei ihan hevillä päästä. Ei taitaisi tuotteen myyjä linkittää arvostetullekaan sivulle, jolla tuotetta kritisoidaan, vaikkakin kuinka todenmukaisesti. Omien kokemusten mukaan toistaiseksi parhaaksi osoittautunut ”multiselaaminen” onnistuu Firefoxin välilehtien avulla, mutta se vaatii jo vähän sorminäppäryyttä ja viitsimistä, jota ei välttämättä peruskäyttäjiltä löydy.

3 Comments

  1. heidi

    Kyllä mä ymmärrän, että sivuilta toiselle hyppely voi olla sivuston käytettävyystutkijalle paha paikka, vaikka hyppelyhän kertoo sivuston käytettävyydestä: jos hyppy tapahtuu nopeasti, sivu on erinomaisen käytettävä, koska käyttäjä on heti hahmottanut, onko tarvittava tieto sivulla. Vaatii aikamoista konsentraatiota sellainen hyppely, btw. Vaan ei kai ole niin, että käytettävyystutkimuksessa ajatellaan, että sivulla vietetty aika kertoo sivuston viihtyisyydestä ja käytettävyyden paremmuudesta? Ei kai?

  2. PA

    Tämä on vähän aiheen vierestä, mutta kirjoitanpa nyt, kun palasi taas mieleen.

    Välilehdet ovat sikäli kiinnostava ilmiö, että ne antavat käyttäjälle mahdollisuuden luoda oman käyttöliittymänsä sivuston sisälle. Ainakin minä olen niin epäluuloinen, etten usko back-linkkien kuitenkaan toimivan kunnolla, joten varmuuden vuoksi aina (esim.) listamuotoisen linkkikokelman jollain sivustolla nähdessäni klikkailen linkkejä komento (tai ctrl) pohjassa ja auon ne välilehtiin säilyttääkseni tilanteen hallinnan itselläni.

    Erillisiin ikkunoihin verrattuna välilehdissä se on se huono puoli, että niitä ei voi asettaa vierekkäin vertailua varten. Olenkin miettinyt, milloin mahtaa tulla ensimmäinen selain (vai joko sellainen on?), joka mahdollistaa selainikkunan jakamisen useamman välilehden kesken, niin että molemmista näkyisi osa yhtä aikaa. Sinänsä ironisesti tämä olisi liki paluu freimeihin, mutta tällä kertaa ne olisivat sentään käyttäjän itsensä luomia…

  3. Marjut

    Heidi, ei toki. Yleensä vain testeissä tehtävät ovat varsin sivustospesifejä, ja niitä tehdään usein myös toimimattomilla mock upeilla, joista ulos lähteminen johtaa vain vääjäämättä virheilmoitukseen. Saman sivuston *sisällä* hyppely kuuluu tietysti asiaan, mutta jos käyttäjä lähtee seikkailemaan kokonaan toisaalle, kertoo se sivustosta aika karua kieltä… :-)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑