Vaikka joulukuussa startannut ja täälläkin mainittu suunnittelumalleja esittelevä WebPatterns-sivusto on edelleenkin sisällöltään varsin vaatimaton, on sinne saatu pusattua kuitenkin ensimmäinen PatternQuiz. Siinä ei tosin testata knoppitietoutta tai mitään muutakaan, vaan esitetään yksi suunnittelumalli (malli blogista, kuinkas sattuikaan), ja haastetaan lukijoita kirjaamaan ylös omansa. Kommenttiosastolta löytyykin merkinnän varsinainen pihvi.

Koko Webpatterns-idean isää haastatellaan toisaalla OnVoiceOver-verkkolehdessä, jossa esitetään myös konkreettinen esimerkki siitä, minkälaisessa tilanteessa suunnittelumalleista voi olla hyötyä.

OK/Cancelin artikkelissa puolestaan esitetään mielenkiintoinen ajatus siitä, miten tämän päivän trendi voi olla huomisen suunnittelumalli. Ehkä tulevaisuudessa kukaan ei enää muista alleviivattuja linkkejä, jotka ovat kenties malleista se tunnetuin. Tai niin kuin kirjoittaja jutussa aprikoi: ehkä mallit ovatkin vain pitkäkestoisia trendejä.

Ilmeisesti malleille on kuitenkin tarvetta ja tilaus, sillä myös Digital Web Magazinessa paneudutaan niihin: Web Presentation Patterns. Ja sieltä löytyykin hyvin tiivistettynä mallien perimmäinen tarkoitus: ”The trick is not to implement as many design patterns as you can, but to choose the design pattern that is most appropriate when you see the need for abstraction.”

Lisäys 25.1.: Mallit tuntuvat suorastaan vyöryvän joka suunnasta, kun myös Jared M. Spool avaa sanaisen arkkunsa aiheesta: The Elements of a Design Pattern. Tällä kertaa tarjolla on ohjeita ihan oman mallivaraston perustamiseksi, johon voi käyttää vaikka wikiä. Hmm, ei hullumpi ajatus.