Yksi Vappu Taipaleen DfA2006-kolumnissaan noteeraamista tulevaisuuden megatrendeistä on ikääntyminen, eikä sen tajuamiseen tarvita meedion kykyjä: ”Technologies in ageing still need to be developed further, and there are plenty of opportunities in the vast market. Ageing will be a megatrend, first in the developed and then in the developing countries.”

Siispä ei ole ihan yksi lysti kuinka tuotteita ja palveluita suunnitellaan, jos tarkoituksena on, että myös ikääntyneet niitä pystyvät sujuvasti käyttämään. Website Design Considerations for Older People -artikkelista saa oivia ja vähällä vaivalla toteutettavia suuntaviivoja sille, minkälaisia asioita olisi huomioitava verkkopalveluiden suunnittelussa. Ohjeet on tehty oikean loppukäyttäjäryhmän, siis yli 65-vuotiaiden, haastatteluihin perustuen, ja jo ensimmäinen tulos hätkähdyttää: ”The main finding of our study was that older users were more likely to assign blame when using the internet. Of the eight older participants, three appeared to blame themselves for any difficulties which they encountered.”

Siinäpä varsinainen perusta positiivisille käyttökokemuksille! Valitettavasti samaan saa törmätä jokaikinen päivä. Olenkin jo harkinnut jonkinlaisten mielialaa nostavien pinssien teettämistä; sellaisen voisi antaa käteen jokaiselle, jonka kuulen syyttävän itseään siitä, ettei osaa käyttää jotain tuotetta tai verkkosivua. Ei ole käyttäjän vika, jos systeemi on mätä.