Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Salama neliössä ja muita työpöydän ihmeitä

Icons, Usability and Computers -kirjoituksessa kyseenalaistetaan ikonien mielekkyyttä ja ymmärrettävyyttä. Että kuinka tietokoneita koskaan käyttämätön tajuaa mitä se maapallon ympärille kietoutunut kettu tarkoittaa, tai tyylitelty e-kirjain. Keskiverto koneenkäyttäjä on kuitenkin jo oppinut merkitykset ja tottunut näkemään tietyt ikonit, mutta jos noviisin näkökulmasta katsotaan, niin aika moni jokapäiväisistä ikoneista on vähintäänkin eriskummallisia. [via]

Opittuihin ja hyväksi havaittuihin käyttötapoihin kannattaa luottaa. Muuten saattaa käydä niin kuin taannoin arvioimassani ohjelmistossa, jossa ikoneiden käyttöä ja taiteellista vapautta ei oltu säästelty: lopputuloksena kokonaan pikkuruisten ja toinen toistaan oudompien ikoneiden varassa lepäävä toimintalogiikka, jonka käyttö edellytti vähintäänkin kaiken aikaa käsillä olevaa manuaalia. Teki mieli kaivaa esille sekuntikello ja ottaa aikaa siitä, kuinka monta minuuttia pidempään aikaa saa kulumaan, kun hiirtä on heiluteltava jokaikisen ikonin päällä kuvaustekstien toivossa. Ehkä seuraavalla kerralla annankin sekkarin ikoninikkarin käteen.

Kaikille ymmärrettävien ikoneiden suunnittelu ei kuitenkaan ole ihan helppo juttu, ja kulttuurisilla tekijöilläkin suuri merkitys. Designing Icons for Web Sites -paperissa (pdf) hyvän ikonin ominaisuuksiksi määritellään luettavuus, erottuvuus, tuttuus ja konkreettisuus. Kontekstilla on keskeinen merkitys. Ikonien menestyminen määrittyykin seuraavalla tavalla: ”Icon success is determined by three factors: the characteristics of the icon itself, the context in which the icon occurs, and the experience and cognitive ability of the person viewing it. An equation using these factors is ’icon + context + viewer’s mind = meaning'”. Maapalloa syleilevä kettu onkin aika näpsäkkä keksintö.

1 Comment

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑