Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä – verkossa? Syytä olisi, sillä kanadalaisen tutkimuksen mukaan kävijä arvioi sivun silmänräpäyksessä, kertoo uutinen: Web users judge sites in the blink of an eye. Paitsi että sivujen arvostelu on nopeaa, saatu ensivaikutelma säilyy, ja käyttäjien päätä on vaikea kääntää. Näinä päivinä käyttäjiin tepsii parhaiten ”puritaaninen” lähestymistapa, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että informaation täytyy olla saatavana mahdollisimman helposti ja nopeasti. ”Unless the first impression is favourable, visitors will be out of your site before they even know that you might be offering more than your competitors.”

Nopeasti saatavana olevasta informaatiosta tuli mieleen taannoin uudistunut evl.fi, kirkon verkkopalvelu (joka monista muista poiketen toimii paremmin ilman sitä www-etuliitettä. Itse asiassa niin hyvin, että www:n naputellut saa eteensä ihan turhan sivun, jolla asiasta tiedotetaan. Mitä tapahtui vanhalle kunnon uudelleenohjaukselle?). Ensimmäinen laskeutumiskerta uudelle etusivulle sai aikaan totaalisen hölmistyksen: missä kaikki sisältö on? Mietelauseita? Kiva kuva? Tätäkö kävijät tulevat hakemaan? Iso kuva vie huomion niin totaalisesti, että sivun ylälaidassa oleva navigointi jää soittelemaan toista viulua, vai pitäisikö tässä yhteydessä puhua harpuista. Vasta Ajankohtaista-linkin klikkaaminen johdattaa sellaiseen näkymään, jota alunperin kenties odotti sivuilla kohtaavansa. Ylänavigaatioon ei muuten kannata luottaa, sillä joillakin sivuilla se katoaa kokonaan, eikä pääsyä takaisin ole. No joo.

Minkälainen ensivaikutelma jäi? Kun kävin seikkailemassa palvelussa päivää ennen sen virallista julkaisemista, olin hämmentynyt. Jäin miettimään, että löytäisinköhän tosipaikan tullen sivuilta tarvitsemani tiedon, niin hyvältä kuin ne näyttävätkin. Helppoutta ja nopeutta arvostavana en ole siitä ihan varma. Jos kirkon tarkoituksena on vedota ikäisiini koko joukolla kirkosta eroaviin, jotka ovat tottuneita nopeaan tiedonhakuun ja -saantiin, niin tässä kohdassa on jäänyt yksi persoona profiloimatta.