Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Marssijärjestys

Vieläkin blogistaniaa kiertävässä outousmeemissä kävi ilmi, että yllättävän monet haluavat avata tietokoneen ohjelmat tietyssä järjestyksessä ja myös säilyttää järjestyksen. Jos siis jokin menee vikaan, pitää homma aloittaa alusta, sillä väärässä järjestyksessä olevat painikkeet häiritsevät. Minulla ainakin pdf-dokumentteja availeva Acrobat Reader onnistuu säännöllisin väliajoin myös vaihtamaan painikkeiden järjestystä tehtäväpalkissa jostain tuntemattomasta syystä, ja sekös ottaa päähän.

Tuoreimmassa Firefox-versiossa on erittäin kätevä ominaisuus, joka mahdollistaa selainikkunassa olevien välilehtien järjestyksen muuttamisen yksinkertaisesti raahaamalla välilehdet halutuille paikoille. Onko tosiaankin niin, ettei vastaavaa ole mahdollista tehdä myös ohjelmien suhteen?

11 Comments

  1. Uninen

    Selainikkunan välilehtien järjestely, samoin kuin välilehtien järjestely esimerkiksi tekstieditorissa, on ainakin meikäläisen kaltaiselle järjestysaddiktille ihan must :)

    Ohjelmien järjestyksen oletan tarkoittavan Windowsin taskbarin kuvakkeita. Mac-maailman vastine, Dock, on tässä mielessä loistava, sillä siin ohjelmaikonit voi raahailla juuri sellaiseen järjestyksene kuin haluaa — koska tahansa. Tosin, harmittava tosiasia on se, että Dock sukkaa käytettävyydeltään muuten ( http://www.asktog.com/columns/044top10docksucks.html ).

  2. Marjut

    Taskbariapa hyvinkin, siis tehtäväpalkkia. Suomen kieli on tässä kohdassa hakusessa. Kai ne ovat painikkeita?

  3. Uninen

    Ah, niin, todellakin. Siellä Windowsin tehtäväpalkissa ne varmaankin ovat painikkeita, eikä kuvakkeita. OS X:llä katsellaan puolestaan ohjelmien omia kuvakkeita.

  4. pni

    Täytyypä sanoa että vaikka OS X:n Dock on Tognazzinin mukaan todella syvältä, saa sillä mielestäni tehtyä kaiken sen mitä tarvitsee.

  5. Timo

    Dock riittää itselläni mainiosti siihen, että saan useimmin tarvitsemani ohjelmat käyntiin, joten omasta mielestäni siinä ei juurikaan ole käytettävyysongelmia. Riippuu tietysti paljon siitä, mitä sillä yrittää tehdä. Se paljon parjattu suurennusefektikään ei ole oletuksena päällä. Exposé ja Spotlight/QuickSilver korjaa kaiken muun. Suuri koko voi joillekin olla ongelma, toisille taas pelastus, vai onko jonkun mielestä Windowsin QuickLaunchin tai System Trayn kuvakkeet tarpeeksi isoja (saati laadukkaita)?

    Windowsin Taskbar on erilainen, ei yhtään sen parempi. Dock on paremmin kustomoitavissa. Molemmat saa piiloon jos haluaa.

    Ohjelmaikonien tai välilehtien järjestyksellä ei ole minulle mitään merkitystä. Minulle riittää se, että tiedän mistä kohdasta löytyy mitäkin.

  6. Jani

    Siis just! Tuon Firefoxin välilehtien siirtomahdollisuuden tultua on yhtäkkiä huomannut oikein hirmu kutinan siitä, ettei noita Windowsin tehtäväpalkin ohjelmapainikkeita pystykään siirtelemään!

  7. Juha-Mikko

    Siirrettävät välilehdet ovat olleet GNOMEn Epiphany-selaimessa jo vuosikaudet. Harmi ettei Safarissa ole vastaavaa ominaisuutta. Tosin siinä se ei häiritse niin paljoa kuin Caminossa, joka avaa sivujen lähdekoodit välilehtiin eikä omaan ikkunaansa…

    Windowsissa ohjelmien käynnistysjärjestys ei ole ikinä häirinnyt, mutta se varmaan johtuu siitä, etten ikinä vaihda ohjelmien kesken hiirellä, vaan aina alt+tabilla.

  8. Aapo Laitinen

    Raymond Chenin blogin ”The Old New Thing” kommenttiosastossa oli joskus ohimennen tästä aiheesta. Tehtäväpalkin painikkeita ei pysty järjestelemään, koska ominaisuutta ei katsottu sen vaatiman työn ja mahdollisten haittojen arvoiseksi. Yleisimmin siitä miksi kaikki ominaisuudet eivät päädy Windowsiin(kaan):

    http://blogs.msdn.com/oldnewthing/archive/2004/05/13/131116.aspx

    Harmillista sinänsä, sillä itse haluan Delphin aina ensimmäiseksi ja joskus epähuomiossa käynnistän jotain muuta ensin.

  9. PA

    Kannattaa asentaa Safariin Safari Stand -laajennus, joka tarjoaa graafiset esikatseluvälilehdet, joita pystyy myös raahailemaan ympäriinsä.

    Minulla Dockin käyttö on jäänyt todella vähille, sillä vaihdan ohjelmaa komento + sarkain -yhdistelmällä ja käynnistän ohjelmat Quicksilverillä. Ikkunaa vaihdan tilanteen mukaan exposélla tai komento + < -yhdistelmällä.

    Windowsilla raivostun taskbariin, joka ryhmittelee saman ohjelman ikkuna yhden napin taakse. Siellä alt + sarkain -yhdistelmällä on vaikeampi hakea haluttua ikkunaa kuin Macin komento + < -komennolla, sillä Windows näyttää ikkunan vasta kun näppäimet hellittää, joilloin oikean joutuu löytämään sokkona, nimen perusteella.

  10. Jyri

    Itselläni OS X:n puolella Dock on enää lähinnä vain se välttämätön paha josta voi luntata sen mitkä ohjelmat ovat koneessa pyörimässä ja ohjelmia vaihtelen joko Omppu-Tab:lla tai sitten Alt-Tabilla Virtuen virtuaalityöpöytiä vaihdellen.

    Käynnistelyt hoituvatkin sitten QuikSilverillä ja täytyy todeta että Windowsin puolella eniten harmittaa nykyisellään se etten ole löytänyt mitään riittävissä määrin Quicksilverin kaltaista apuria suorittamaan samaa toimenkuvaa.

  11. Marjut

    Tämähän (tämäkin) on pelkkää mac-käyttäjien juhlaa… Jotenkin osasin ennustaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑