Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tekijänsä blogi

Jyrki Lehtola on kenties suurelle yleisölle tutumpi iltapäivälehtien räksyttävänä kolumnistina, mutta viime ajat olen saanut oman annokseni Lehtolaa Tietoviikon kolumnien kautta. Viimeisen vuoden aikana Lehtola on jostain syystä ottanut erityishuomionsa kohteeksi mitkäs muutkaan kuin blogit, joista riittää sanottavaa viikko toisensa jälkeen. Hauskaa sanottavaa, täytyy tähdentää. Ei voi kuitenkaan olla ajattelematta, että on vain ajan kysymys, kun Lehtolalla itselläänkin on blogi, ellei sitten ole jo, niin hellältä blogeille irvaileminen Lehtolan mittakaavassa kuulostaa.

Tuoreessa Tietoviikon numerossa Lehtola tekee ennustuksia tulevalle vuodelle, niin kuin tähän aikaan tapana on. Kymmenestä ennustuksesta peräti kaksi liittyy blogeihin. Paitsi että Lehtola ennustaa, että ensi vuoden loppuun mennessä blogeista on kehittynyt olemassaolon ja identiteetin olennainen jatke (sittenkö vasta?), myös tekijänoikeudet puhuttavat – tähän tapaan:

”Vuoden lopulla suomalaiset blogiyhteisöt osoittavat mieltään eduskunnan edessä. Blogiyhteisöt protestoivat sitä vastaan, että heidän päiväkirjojaan luetaan netistä ilman erillistä korvausta. Blogiyhteisöt haluavat tekijänoikeuslakiin muutoksen, joka takaisi heille korvauksia hengentuotteiden lukemisesta. Vaalit lähestyvät ja blogiyhteisö on sen verran suuri, että laki menee vastalauseitta läpi.”

Hehheh ja huumorin kukka. Mutta vaikka blogeja toki saa lukea ihan ilmaiseksi (ainakin tätä!), niin onko blogisi yksiselitteisesti sinun? Saako joku muu hyötyä blogistasi? Saako sitä käyttää markkinointiin ilman lupaasi? Mitä tekijänoikeuslaki sanoo tässä kohdassa?

7 Comments

  1. Janne Jalkanen

    Tekijänoikeuslaki on melko yksikäsitteinen – tekijällä on oikeus tekstiinsä. Muut eivät sitä saa käyttää, poislukien tietyt lain suomat oikeudet, kuten esimerkiksi oikeus tehdä kopioita omaan käyttöön (eli saat peilata jonkun blogin itsellesi, jos pelkäät sen katoavan netistä) ja sitaattioikeus.

    Jotkut ovat tosin vapaaehtoisesti luopuneet joistain rajoitteista esimerkiksi Creative Commons -lisenssien myötä, joten näille blogeille voi tehdä enemmän.

    Se, että jotain laittaa nettiin luettavaksi, on kyllä mielestäni aika selkeä osoitus siitä, että sen lukeminen on tarkoitettu ilmaiseksi ;->

  2. Tino Rossi

    Minäkin olen Lehtolan ininää tietoviikossa ihmetellyt, Ehkä hänen vaimonsa neulebloggaa vaan kaikki illat ja Jyrki kiristelee hampaitaan läppärinsä takana.

    Kyllä tässä IT-maailmassa olisi niin paljon koomisempaakin piikiteltävää että tavallisten ihmisten harrastuksen aiheuttama mielenpahennus tuntuu kyllä ylimitoitetulta. Ehkä arkiset ihmiset pienine asioineen ovat vaaraton maali firmojen ja trendien pilkkaamisen sijaan, lisäksi ne vielä säpisevät mukavasti kun niitä vähän sivaltaa.

  3. Marjut

    En tarkoita niinkään tekstiä, vaan ennemminkin tätä nk. henkilöbrändiä (sig). Ts. olenko oman ”brändini” omistaja, saavatko muut hyötyä siitä, saako sitä käyttää?

  4. Marinadi

    Kyllä minä ainakin kokisin ikäväksi, jos joku elintarvikefirma keksisi jollain lailla ryhtyä hyödyntämään ”mietoa marinadia” kysymättä minulta mitään.

    Tosin en kyllä keksi näin äkkiseltään, miksi joku niin haluaisi tehdä (brändini ei niin vahva taida olla!) ja miten sen käytännössä hoitaisi, mutta kuitenkin! Voisihan sitä kuvitella, että markkinointi lainaisi satunnaisia tekstinpätkiä blogistani ja mainostaisi, että ”meiltä saat parempaa marinadia kuin tuolta”.

    Tietysti jos päästäisiin minunkin kannaltani hyvään sopimukseen, niin tokihan olen valmis vaikka sponsorin ottamaan! :-)

  5. edsel

    On kyllä aika kaukaa haettu ajatus että vaikkapa joku autotehdas ryhtyisi valmistamaan ajopelejä liukuhihnaa hyväksi käytäen ja vielä nimeäisi tuotteensa esimerkiksi minun bloggaajanimeni mukaan. Tuhoon tuomittu ajatus. Sen niminen auto ei kestäisi markkinoilla edes kolmea vuotta.

  6. Tuija

    ”Saako sitä käyttää markkinointiin ilman lupaasi”, mietit. Siis tarkoitatko, että joku vaikkapa nettisivuja tekevä firma linkittäisi blogisi johonkin kirjoitukseen referenssinä tai testimoniaalina tai ostaisi sellaisia Google Adwordsejä, joilla saisi ko. firman mainoksen sun blogiisi (jos sulla olisi Googlemainokset käytössä?)

    Tai julkaisisi sivuillaan ilman sinun lupaasi bannerin ”Matkalla – blogin suosittelema” .

    Vai meinaatko että joku kopioisi/peilaisi sun kirjoittamat sisällöt, julkaisisi ne toisaalla verkossa ja myisi sinne mainoksia hyödyntäen tuottamaasi tekstimassaa hakusanafarmina?

    Mainitsemistani esimerkeistä kaksi ensimmäistä ovat kai ihan ok, mutta keksitty suositus ja sisällön syövääminen eivät tietenkään. Vai millaisia keissejä mietit?

  7. Marjut

    Tuija: hypoteettisesti vaikka niin, että jos esimerkiksi työnantajasi käyttäisi harrastusblogiasi oman myyntinsä edistämiseen. Tai jokin muu taho – niin kuin vaikka tuo mainitsemasi esimerkki ”Matkalla-blogin suosittelemasta” sivustosta. Onhan noita…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑