Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Neula heinäsuovassa

Mitä teimme ennen kuin oli Googlea, joku pohti äskettäin ääneen. Esihistoriallisina aikoina muistan käyttäneeni Altavistaa, jonka käyttöliittymä nykyisellään näyttää kumman tutulta. Kuitenkin poikkeuksena entiseen enemmän kuin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä myös löydän etsimäni. Hakukoneen jatkuva läsnäolo työkalurivinä selaimessa ja kymmenien hakujen tekeminen päivittäin ovat arkea jopa siinä määrin, että synonyymi selaimelle tuntuu yhä useammin olevan Google, kun se ennen oli Internet Explorer.

Hakukoneiden merkitys internetin käyttäjälle on kiistaton, mutta kaikille käyttäjille hakeminen ei ole ongelmatonta. Ensi perjantaina 9.12. Tampereen yliopistossa tarkistetaan Anne Aulan väitöskirja Studying user strategies and characteristics for developing web search interfaces (pdf), jossa keskitytään erilaisten käyttäjäryhmien, kuten kokeneiden ja satunnaisten käyttäjien sekä ikääntyneiden hakustrategioihin. Väitöstiedotteessa kerrotaan väitöksen osoittavan, että että etenkin kokemattomat käyttäjät ja ikäihmiset kohtaavat monenlaisia ongelmia tiedonhaussa. Nuorilla kokemattomilla käyttäjillä ongelmat liittyvät usein hakujen muotoiluun ja uudelleenmuotoiluun sekä hakutulosten arviointiin. Ikääntyneille käyttäjille hakujen kirjoittaminen ja mahdollisten kirjoitusvirheiden korjaaminen on hankalaa. Lisäksi ongelmia aiheuttavat vaikea termistö sekä eri hakukoneiden tarjoama runsas toiminnallisuus.

Väitöskirja ei jää pelkän teoreettisen pyörittelyn asteelle, vaan sen mielenkiintoisinta antia on aikaisempien tutkimustulosten perusteella kehitetyn, ikääntyneille suunnatun Etsin-hakukäyttöliittymän esitteleminen. Tutkimuksessa Etsintä verrattiin Googleen, jonka se peittosi 40 prosenttia vähäisemmällä määrällä ongelmatilanteita. Vertailusta on kerrottu tarkemmin myös viimekesäisessä First Mondayn artikkelissa Less is more in Web search interfaces for older adults, jossa väitöskirjan lailla painotetaan käyttäjätutkimuksen merkitystä oikeiden ratkaisujen löytämiseksi. ”In summary, one goal of the thesis was to convince the reader that in designing search engines to serve the immense population of Web users, the users’ needs have to come first. We feel that it is unrealistic to expect that hundreds of millions of Web users could be taught to search ’correctly’. Instead, we feel that it is essential that designers understand the users’ strategies first, and then design systems that support and enhance those strategies.”

2 Comments

  1. Timo

    Tuosta Etsimestä taisi lehtijutun kuvassa näkyä osa, ja se näytti varsin luotaantyöntävältä verrattuna simppeliin Googleen ja Altavistaan.

  2. Marjut

    Näyttikö? Isompi fontti ja ikoneita. Ehkä sinä et ole kohderyhmää. :-)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑