Pikkujouluhuurujen jälkeen ja ennen isomman joulun huumaa on uhrattava vielä muutama tovi arjelle. Jos järki ei enää tässä vaiheessa vuotta juokse parhaimmalla mahdollisella tavalla, voi jättää pyörän keksimisen sikseen ja kierrättää vanhoja hyväksihavaittuja konsteja. Etenkin web-suunnittelussa samankaltaiset käytännöt ja mallit toistuvat melkein joka sivustolla, minkä lisäksi suurimpaan osaan niistä käyttäjät ovat jo ennättäneet tottua ja oppia toimimaan niiden mukaan. Tutun ja turvallisen merkitykselle ei kannata viitata kintaalla etenkään silloin, jos tarkoituksena on taata sivujen helppo opittavuus ja toiminnan tehokkuus.

WebPatterns-sivustolle on alettu koota yleisesti hyväksi ja toimiviksi todettuja malleja web-suunnitteluun ja ratkaisuja toistuviin (käytettävyys)ongelmiin. ”The point of the overall project is to start collaboratively building a pattern language for web development. Pattern languages are widely used in Architecture, and many fields of computer science. […] They provide us with a common vocabulary for talking about the things we already do, and strategies for solving problems which arise repeatedly, which in web development, might cover anything from page architecture, to form design, to navigation systems, to interaction design”, sivuilla kerrotaan. Vielä tällä hetkellä anti on aika vähäistä, mutta tulevaisuudessa tilanne toivottavasti paranee. Ainakin tarjolla on jo nyt ihan mukava linkkilista suunnittelumallien lähteille.

Toinen suunnittelijan, ja ainakin käytettävyyssuunnittelijan työssä toistuva kuvio on se, että monille ratkaisuille vaaditaan tieteellisiä perusteita, tai ainakin tutkittuja faktoja ja tilastoja. HFI rientää hätiin summaamalla kuluneen vuoden tärkeimmät tutkimustiedot yhteen: Yeah, but can you give me a reference? 2.0. – 2005 Annual Research Review. Vanheneminen, sivupolun käyttö, käyttäjän kipupisteet – siellä ovat ne kaikki.

Ja jos puhtia riittää, voi vielä tehdä käytettävyysaiheisia uudenvuodenlupauksia. Jätän harkintaan.