Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Yksinkertaisuuden ylistys

Fast Companyn marraskuun numerossa on mainio juttu yksinkertaisten asioiden hienoudesta ja siitä, kuinka vähemmän on enemmän: The Beauty of Simplicity. Yksi tämän ajan suurista paradokseista kun on se, että yhtä aikaa teknologisen monipuolisuuden kanssa pitäisi pystyä säilyttämään äärimmäinen helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus. Ei ihan helppo yhtälö.

Yksinkertaisuudesta puhuttaessa mallioppilaana mainitaan aina Google, eikä tämäkään juttu tee siinä suhteessa poikkeusta. Näennäisestä selkeydestään huolimatta Googlen takana tietenkin pyörii mitä monimutkaisin hakukone, josta käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse välittää. Hauska yksityiskohta on se, että Googlen simppeli ulkoasu on alunperin sattumaa: ”In 1998, founders Sergey Brin and Larry Page were consumed with writing code for their engine. Brin just wanted to hack together something to send queries to the back end, where the cool technology resided. Google didn’t have a Web master, and Brin didn’t do HTML. So he designed as little as he could get away with. The accident became an icon, of course, and a key reason the company enjoys a commanding lead.”

Olen aina ajatellut, että selkeiden linjojen ja yksinkertaisten muotojen ja toimintojen korostaminen olisi jotenkin suomalaista, mutta ehkä siitä on tulossa maailmanlaajuinen trendi. Kasassa puhuttiin taannoin pyöristettyjen kulmien viehätyksestä, mutta minua ovat aina viehättäneet enemmän selkeästi suorat linjat ja avoin tila. Minulle käytettävyys on ennen muuta käytön helppoutta ja nopeutta vailla ylimääräisiä toimenpiteitä, mahdollisimman suora tie A:sta B:hen. Sillä matkalla viihtyy paremmin.

9 Comments

  1. Ilkka

    Googlella tuosta etusivusta on tainnut tulla sen verran ikoni, ettei edes HTML-koodiin uskalleta koskea. Vai miten muuten on selitettävissä, ettei sivu mene w3c:n HTML-validaattorista läpi. Luulisi tämmöisen olevan maailman menestyneimmälle nettipalvelufirmalle kunnia-asia. Lienee turha odottaa esimerkiksi saavutettavuussuositusten noudattamista niin kauan kuin Google rikkoo HTML-standardeja näin selvästi.

  2. Marjut

    Onko näin? Luulenpa, ettei kukaan viitsi Googlen standardinmukaisuutta juuri tarkistella, kun palvelu on helppo ja toimii. Se on kyllä huono selitys millekään. Yllättävän paljon virheitä olikin saatu mahtumaan noin simppelille sivulle. Palautteen paikka?

  3. Niko

    Yksinkertaisuuden äänitorvi ja pyhä puolustaja Don Norman on Googlesta eri mieltä artikkelissaan ”The truth about Google’s so-called simplicity”. http://www.jnd.org/dn.mss/the_truth_about_goog.html

    Itse kallistun kyllä Googlen fanituksen puolelle…

  4. Marjut

    Oi, tuo olikin hyvä kirjoitus, ja niin kovin totta. Vietin äsken useammankin tovin etsiessäni Googlen sivuilta niinkin perusasiaa kuin palautelomaketta. Kokeilkaapas löytää se.

    Mutta keskeisintä funktiotaan, hakemista, varten Googlen simppeli etusivu on mielestäni juuri niin kuin pitääkin, eikä hakutuloksistakaan voi valittaa.

  5. edsel

    Tuo simppeliteettijuttu oli vissiin suomennettu uusimpaan bisnesfiihin, ainakin eilen selatessa vaikutti samalta aiheelta.

  6. Marjut

    Ai? En ole vielä ennättänyt lukea. Pitääpä tsekata viikonloppuna.

  7. PA

    Minäkin olen ihmetellyt, kuinka kaiken maailman luonnoijat jaksavat hypettää Googlen käyttöliittymää sen kummemmin perustelematta. Yksinkertaisen toteutuksen ei pitäisi olla järin vaikeaa, jos mahdollisuuksia ei juuri tarjota.

    Minusta sitä paitsi tuki eri kielille on toteuttu kovin kankeasti. Jos haluaisi vain pikaisesti tehdä haun tai pari tietyllä kielellä, joutuu menemään asetuksiin asti vaihdon tehdäkseen. Hämää myös se, ettei mistään löydä helposti (ja olen taas unohtanut…), kuinka haku piti kirjoittaa, jos tosiaan sattuu kiinnostamaan, lukeeko siinä ue vai ü tai a vai à. Lainausmerkit kun eivät riitä.

    Minusta on huvittavaa selata blogiin tuovia hakusanoja ja havaita, että merkittävä osa hakijoista kirjoittelee plusmerkkejä hakusanojen välille, vaikkei tällä ole mitään merkitystä. Tietenkin, jos Google menisi opastamaan käyttäjää, tämä tuntisi olonsa yhtä typeräksi kuin Windowsin ehdodellessa, että mitä jos vähän hei siivoiltaisiin työpöytää.

    Pyöreistä kulmista laitoin jo Kasaan tämän linkin, mutta pannaan tännekin, kun tämä on minusta niin hieno tarina.

    http://folklore.org/StoryView.py?project=Macintosh&story=Round_Rects_Are_Everywhere.txt&sortOrder=Sort%20by%20Date&detail=medium&search=round

  8. Emil Virkki

    Mielestäni Googlen tapauksessa pitää huomioida myös miten usein käyttäjän tarvitsee käyttää jotakin erikoisominaisuutta. Google on profiloitunut ennen kaikkea _peruskäyttäjän_ hakukoneeksi. Tämä ei halua kikkailla, vaan hakea, ja vieläpä ilman erikoisominaisuuksia. Ne, jotka osaavat kaivata härpäkkeitä löytävät ne kyllä.

  9. PA

    Emil, toki.

    Olisi vain mukavaa, että Google antaisi vaikka mahdollisuuden lisätä sellaisen kieliponnahdusvalikon tuohon hakulaatikon viereen, jollainen altavistassa aikoinaan oli. Eikä pakottaisi joka ikinen kerta menemään asetuksiin, tallentamanaan, ja palaamaan takaisin.

    Tehokäyttäjä kyllä löytää toiminnon, mutta ei se riitä tekemään häntä tyytyväiseksi. Kyllä sen tulisi toimiakin tehokkaasti.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑