Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Välilehteilyä

Rakastan Firefoxia intohimoisesti, enkä vähiten sen kätevän välilehtiominaisuuden (tabbed browsing) vuoksi. Muistan joskus ohimennen miettineeni, että kuinkahan selaimen kehittäjät ovat lähteneet kehittämään välilehtiä ja testanneet niiden käytön toimivuutta, ja nyt sain siihen yhden vastauksen: Improving Tabbed Browsing.

Googlen toimesta tehdyssä käyttäjätutkimuksessa perehdyttiin siihen, kuinka käyttäjät hahmottivat välilehtiä, osasivat liikkua niiden välillä ja sulkea niitä. Selain ei ollut tämä jokamiehen versio Firefoxista, vaan pikkuisen muunneltu malli, jossa linkit oli määritetty avautumaan uusiin välilehtiin uusien selainikkunoiden sijasta. Yleisesti ottaen käyttö ja liikkuminen lehtien välillä onnistui, mutta ongelmiakin oli: ”We found though that unpredictable behavior of the back button (new tab = blank session history) is still a problem, since users expect clicking back to go back. What we also found is that the users we sampled were by and large using the context menu to close tabs. Some tried to close the entire browser window first, and most paused before trying the context menu. We also found people were surprised by the z-index used by the virtual stack establed by the tabbed browser. Tabs opened by links with target attributes, when closed, select the adjacent tab, not the tab that opened them.”

Tulevaisuudessa siis lienee odotettavissa, että ainakin jokaiseen välilehteen liitetään oma sulkemisraksi. Pitkässä kommenttiketjussa välilehtiselailua käsitellään varsin perusteellisesti puolesta ja vastaan. [via]

7 Comments

  1. pni

    ”jokaiseen välilehteen liitetään oma sulkemisraksi”.

    Kuvailit juuri Safari-selaimen ominaisuuden. Kaikkea ne sielä Applella ajatteleekin.

  2. Marjut

    No elä muuta sano! Joskus Safari-käyttäjän selän takana kuikuillessani ehdin tuota ominaisuutta ihastellakin.

  3. Robin Laurén

    Konqueror (KDE:n perusselain) on osannut tuon sulkurastin jo jonkin aikaa optiona mutta huomasin sulkeneeni liikaa välilehtiä vahingossa, eikä ”undo close tab”-toiminnallisuutta taasen konquerorissa ole joten se toiminto ei ollut minulla kauaa käytössä.

    Nykyään KDE:ssa on hommaa vissiin viilattu niin että välilehteä joka on taustalla ei voi sulkea kertaklikilla; ensimmäinen painallus tuo välilehden esiin, toinen sulkee sen. Hyvä näin.

    Välilehtien järjestys onkin sitten toinen ongelma. Käyttämäni Tab Mix Plus-jatkokikkare Firefoxiin avaa valinnaisesti uuden tabin sen tabin viereen mistä uusi tabi avattiin (menikö sekavaksi?) sekä suljettuaan yhden tabin palaa siihen tabiin joka oli edellisenä auki. Kohtuullisen hyviä lislä, joskin se tutkimuksessa esiintullut ratkaisu että palataan puussa takaisinpäin tietenkin puuttuu.

  4. pni

    Vai onko niin että tuo back-button juttu on oikeasti ongelma (”problem”) vai mahdollisesti vain hidaste? Onko ne aina ongelmia jotka on pakko ratkaista? Emmekö voi vaatia käyttäjiltä älliä?

    Eihän kirjojakaan ole osattu aina käyttää ja silloinhan se että ei osattu lukea oli varmaan suurin ongelma. Mutta sitä ongelmaa ei ratkottu muuttamalla kirjaa. Niinku siis.

  5. Marjut

    Tässä tapauksessa luulen kyllä, että tuon back-napin totutusta poikkeavan toimintatavan oppii aika nopeasti. Pari kertaa sama ominaisuus töksähti omassa käytössäkin, mutta nyt kun sen jo tietää, niin ei se edes hidasta. Mistä muuten tiedät ettei kirjoja ole aina osattu käyttää? ;-)

  6. pni

    Mä oletan ettei aina osattu. Varmaan se joka keksi kirjan osas, mut sen vanhemmat ei.

  7. ramin

    Bakc-napin toiminnan hanksaamisessahan kysymys on aivan samasta asiasta kuin uusien ikkunoiden kanssa. Erohan tässä oli siinä, että Firefox oli säädetty avaamaan kaikki target-attribuutilla määritetyt linkit uuteen välilehteen uuden ikkunan tms. sijaan.

    Sinällään ketään ei tuon Back-napin toiminnan ongelman pitäisi yllättää mutta hyvä siitä on aina muistuttaa. Ehkä sivujen tekijät joskus sitten älyäisivät miksi linkkejä ei pidä mennä aukomaan uuteen ikkunaan (tai välilehteen) ilman käyttäjän halua.

    Tosin tutkimuksen tarkoitushan taisi enemmän olla selvittää miten välilehtiin tottumattomat käyttäjät saataisiin käyttämään niitä ja minkälaisia ongelmia tässä käytössä huomataan.

    Galeon (joka sisälsi välilehdet kauan ennen firefoxia tai mozillaa) harrasti aina sitä pientä ruksia jokaisessa välilehdessä. Ongelmana silloin alkoi olla Fittsin laki, joka lienee syy siihen, että FF:ssä koitettiin tuota yhtä sulkunappia. Nyt FF:ään ehdotettu (ja näemmä Konquerrorissa toteutettu) toiminnallisuus näyttää parhaalta vaihtoehdolta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑