Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Medioiden pyörteissä

Juuri kun eilisestä myrskystä on selvitty, oli aamulla kynnyksellä odottamassa uusi koettelemus: uudistettu Hesari. Uudistus ei tullut yllätyksenä, vaikka pyytämättä tulikin, sillä meitä lukijoita on kyllä pidetty erittäin hyvin ajan tasalla muutoksesta paitsi itse lehdessä, myös sähköpostin välityksellä. Päätoimittajan blogissakin uudistusta käytiin läpi; vain tekstiviesti puuttui, ja uutinen tv:n pääuutislähetyksessä.

Vaikka sanomalehti onkin mediana vähän vanhentunut, niin ainakin minulle se on kovin rakas. Aamut eivät kertakaikkiaan lähde käyntiin ilman lehteä tai uutisia netistä lukemalla – olkoonkin, että internet on mediana saavutettavin. Hesarin lukijana en kuitenkaan liene sieltä kiihkomielisimmästä päästä, niin kuin monet tuntuvat olevan: aina ennen ja jälkeen uudistusten jotkut nousevat barrikadeille, niin kuin nyt tuosta Reetta Meriläisen merkinnästäkin voi lukea. ”Vaikka itsestä tuntuu, etteivät kahvit aamulla läiky kupeissa, lukijan reaktiota ei koskaan voi varmasti tietää. […] Ne lukijat, jotka tyytyvät ratkaisuun tai joille asia on samantekevä, eivät soita eivätkä lähetä sähköpostia.”

Etukäteen vähän arvelutti mielipiteiden laajentaminen kahdelle sivulle, kun ei niitä nykyisiäkään ole juuri jaksanut lukea, mutta se oli lopulta aika yhdentekevä muutos. Sen sijaan tervehdin ilolla kaupunkiuutisten sijoittamista kotimaan uutisten perään. Mutta lehdentekijät hei! Mikä aihe puhuttaa ihmisiä aina eniten? Sää! Tähän saakka säätilan on saanut kätevästi tarkistettua heti ensimmäiseltä aukeamalta yhdessä pääuutisotsikoiden kanssa (jos jostain syystä ei ole lehteä muuten ehtinyt lukea tai vilkaisu lämpömittariin on liikaa voimia vaativa ponnistus), mutta nyt se on piilotettu jonnekin A-osan uumeniin. Ei hyvä! Vieläkin käsittämättömämpi uudistus on sijoittaa Nimiä tänään -osio, ts. kuolinilmoitukset ja tuikitarpeelliset tiedot nimipäivistä ym. vasta C-osaan. Päivähän kuuluu aloittaa säällä, auringon nousu- ja laskuajoilla ja kihlausilmoitusten tiiraamisella ennen kuin siirrytään itse asiaan.

Rutiini menee uusiksi, mutta ehkä tuota ruostetta rattaissa onkin ihan hyvä aika ajoin ravistella. Jäänen kaikesta huolimatta henkiin. Hyvää syntymäpäivää Hesarille!

1 Comment

  1. JP

    Samaa mieltä tuosta sää- ja tänään-osiosta; miksi muuttaa hyvää vain muutoksen vuoksi?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑