Uusimmassa Tieteessä tapahtuu -lehden lehden numerossa Kotuksen johtaja pohtii suomen kielen tulevaisuutta muuttuvassa maailmassa (pdf). Näkökulma ei ole yksisilmäisesti se, että suomen kielen tulisi säilyä muuttumattomana, vaan se, että sen monipuolista ilmaisuvoimaa tulisi tukea ja suojella, ja auttaa ihmisiä ymmärtämään oman äidinkielen merkitys. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikä tahansa käy. ”Suomen kielen tulevaisuus onkin paljolti sitä, että eletään tasapainoisesti äidinkieltä JA muita kieliä käyttäen. Kielten rinnakkainelo, parallelspråkighet, on jo tätä päivää ja tulevaisuutta, eikä kielen tarvitse olla toiselle kielelle uhka.”

Mutta tarvitsisiko suomen kieli ruotsin lailla oman toimintaohjelman? Kenties. Englannin kielen kasvavasta asemasta huolimatta pitäisi oikeus oman kielen käyttämiseen turvata etenkin tieteessä, opetuksessa ja politiikassa – onhan kieli keskeinen osa mitä tahansa kulttuuria.

Artikkeli ottaa esiin myös käytettävyyden kannalta keskeisen näkökulman. ”Olisi hyödyllistä, että laskettaisiin joskus ne työtunnit, jotka kuluvat epämääräisten, vaikeasti avautuvien tekstien tulkitsemiseen. Tällaisille tekstipäästöille voitaisiin määrätä haittavero, eikä tämä ole leikinlaskua, tämä on taloudellinen kysymys; on kysymys ihmisen ajasta ja siis viime kädessä myös rahasta.”

Yhdessä käytettävyyden heuristiikoistakin sanotaan, että järjestelmän pitäisi puhua käyttäjien kieltä sellaisin sanoin, lausein ja käsittein, jotka ovat käyttäjälle tuttuja. Jos käyttäjä ei ymmärrä tekstiä tai saa siitä selvää, ollaan aika vakavan ongelman äärellä. Virheet voivat ”vain” ärsyttää, mutta pahimmillaan lukukelvoton teksti estää ihmisiä toimimasta tai saa jopa aikaan kriittisiä virheitä, joiden arvoa voidaan mitata rahassa. Jos oikein haluaa maalata piruja seinille, voi kuvitella tilannetta, jossa esimerkiksi jonkin laitteen ohjeistus on kirjoitettu väärin – silloin voi kyse olla jo ihmishengestä. Kieli on myös uskottavuuskysymys: palkkaisitko toimittajan, jonka tarjous vilisee virheitä, tai ostaisitko tuotteen, jonka käyttöohjetta et ymmärrä?